SPC pozdravlja razgovor sa papom

Srpska pravoslavna crkva pozdravlja najavljeni razgovor predsednika Srbije i pape Benedikta XVI, rekao je vladika niški Irinej.

Izvor: B92

Petak, 13.11.2009.

13:24

Default images

Tokom trodnevne posete Italiji, predsednik Srbije Boris Tadić razgovaraće i sa poglavarom rimokatoličke crkve papom Benediktom XVI. Iz Vatikana je saopšteno da će potvrditi podršku naporima Srbije da se suoči sa izazovima aktulenog istorijskog trenutka i odluci da ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Srpska pravoslavna crkva pozdravlja razgovor predsednika Srbije i pape Benedikta jer, kako je za B92 rekao vladika niški Irinej, svaki kontakt može da bude od koristi za narod, državu i crkvu.

Drugi put od kada je Boris Tadić izabran za predsednika, a Jozef Racinger za poglavara rimokatoličke crkve, njih dvojica će održati sastanak u Vatikanu.

Ambasador Vatikana u Srbiji, nadbiskup Orlando Antonini, ocenio je da će taj susret doprineti daljem jačanju odnosa Srbije i Svete Stolice.

Susret pape Benedikta i predsednika Srbije u Vatikanu ocenjuje se kao posebno značajan s obzirom na dobrobiti koje iz njega mogu da proisteknu za obe strane.

Takvog mišljenja je i subotički monsinjor Andrija Kopilović.

“Očekujem da će razgovor biti i za nas katolike i za Srbiju jedan pozitivan impuls za dalju gradnju dobrih odnosa između Republike Srbije i katoličke crkve ovde u Srbiji”, kaže Kopilović.

Pre odlaska u Vatikan, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić razgovarao je sa članovima Sinoda Srpske pravoslavne crkve, koji su mu, kako se navodi u saopštenju, dali blagoslov za razgovor sa papom Benediktom XVI.

Vladika niški Irinej objašnjava da su srpskoj delegaciji date informacije o saradnji dve verske zajednice, a sastanak sa papom Sinod u potpunosti podržava.

“Svaki razgovor, svaki kontakt, pogotovu sa našim komšijama može da bude od koristi za narod i za državu, a time i za crkvu”, smatra Irinej.

Očekuje se da će tokom razgovora Tadić se zahvaliti papi na principijelnom stavu Vatikana da ne prizna nezavisnost Kosova.

Rimokatolička crkva će, s druge strane, kako je saopšteno, potvrditi svoju podršku naporima Vlade Srbije da se suoči sa izazovima aktulenog istorijskog trenutka, naveo je apostolski nuncije.

Vatikan se nada da će susret doprineti i "bržem rešavanju nekih zaostalih pitanja kao što je pravni položaj Rimokatoličke crkve u Srbiji i restitucija imovine zaplenjene za vreme komunističkog režima”.

Subotički monsinjor se nada da će problem restitucije biti rešen navodeći da je tek mali deo oduzete imovine i vraćen katoličkoj crkvi.

“Sam zakon je sada u fazi osporavanja i zato je očekivanje za nas vrlo veliko, ali budimo realni, malo smo i skeptični, jer ako se zakon ne privede kraju, onda zapravo naturalne restitucije ne može biti. Svesni smo da država ne može odjednom i sve, ali mislim da bi mogla više i bolje”, kaže Kopilović.

Pred svaki susret srpskih državnika i predstavnika Vatikana spekuliše se o tome da li će biti upućen poziv papi da poseti Srbiju.

Poznavaoci prilika ocenjuju da trenutno sigurno nije trenutak za taj poziv, jer poglavara Rimokatoličke crkve ne bi imao ko da primi, s obzirom na to da se patrijarh Pavle nalazi u bolnici.

Vladika niški Irinej kaže da bi do posete pape moglo da dođe 2013. godine jer će tada, između ostalog i u Nišu, biti obeleženo 17 vekova od Milanskog edikta, akta koji je doneo car Konstantin, kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana.

“Da li će doći papa, zavisi od mnogo stvari. Mi se upravo pripremamo za zajedničku proslavu 17 vekova od Milanskog edikta. Nije nemoguće da u sastavu svih naših predstavnika crkava i patrijaraha da bude i rimski episkop. Naravno, ako bude hteo i ako bude prilike i njemu i nama da se jave. To možda bude prilika. Da li će to biti, ostajemo da vidimo”, kaže Irinej.

Tokom posete Vatikanu, Boris Tadić će papi pokloniti iluminaciju sa motivima Miroslavljevog jevanđelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: