Medvedev za modernizaciju Rusije

Rusija mora da se modernizuje, prevaziđe zavisnost od izvoza sirovina i da razvija moderne tehnologije, rekao je ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2009.

15:27

Default images

Rusija je teže pogođena globalnom krizom nego druge zemlje, ali ipak mora da bude zemlja otvorene privrede i slobodnih i odgovornih ljudi, kazao je Medvedev u redovnom godišnjem govoru o stanju nacije. Rusija je država svetskog značaja, ali njen status ne može večno da se održava dostignućima iz prošlosti, kaže Dmitrij Medvedev.

Kompleksi za eksploataciju nafte i gasa, nukelrano oružje, masovno opismenjavanje i nfrastruktura dostignuća su iz doba Sovjetskog saveza koja i danas donose prihode i nacionalnu sigurnost Rusiji, ali osnovni principi sovjetskog društva i privrede odavno su prevaziđeni, smatra on.

“Iako to do danas održava našu zemlju na površini, to sve ipak sve brže zastareva. Zastareva i u moralnom i u fizičkom smislu. Došlo je vreme da mi, i buduća pokolenja ruskog naroda, podignemo Rusiju na novi viši nivo razvoja civilizaicije”, izjavio je Medvedev.

U prošlom veku, agrarna, nerazvijena država uzdigla se u jednu od najuticajnijih zemalja sveta i bila lider u osvajanju novih tehnologija, kazao je ruski predsednik.

Ali, Sovjetski savez je istovremeno bio totalitarno društvo koje je izgubilo bitku u postindustrijskom svetu.

Rusiji je preko potrebna modernizacija zasnovana na vrednostima i institucijama demokratije.

“Umesto primitivne ekonomije zasnovane na proizvodnji sirovina, napravićemo pametnu ekonomiju koja će proizvoditi jedinstvena znanja, nove stvari i tehnologije, koje su od koristi ljudima”, kazao je Medvedev.

“Umesto arhaičnog društva u kome vođe razmišljaju i donose odluke za sve, postaćemo društvo pametnih, slobodnih i odgovornih ljudi”, rekao je on.

Razmišljanja i reakcije koje se zasnivaju na nostaligiji za prošlošću i predrasudama nisu rešenje.

Treba stvarati savremenu Rusiju, okrenutu budućnosti, jer će samo tako ona imati dostojnu poziciju u svetu, zaključio je Medvedev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: