Traže objašnjenje od Tačija

Članovi porodica Srba iz Novog Brda, uhapšenih pod sumnjom da su počinili ratene zločine, traže od premijera Kosova Hašima Tačija da razjasni ta hapšenja.

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.11.2009.

15:20

Default images

Supruga uhapašenog Slobodana Martinovića, Ljiljana, apelovala je na premijera Kosova da posreduje u rešavanju slučaja Srba iz Novog Brda kako bi se pravda što pre otkrila i uhapšeni oslobodili. Euleks je 23. septembra pod sumnjom da su počinili ratne zločine uhapsio petoro Srba iz Novog Brda. Dvoje je pušteno odmah, dok se troje nalazi u pritvoru.

Okružni sud u Prištini odlučio je da se Slobodanu i Srećku Martinoviću i Svetlani Stojanović odredi pritvor od 30 dana zbog sumnje da su 1999. godine držali zatvorene Albance kao i da su pretukli dve osobe albanske nacionalnosti.

"Svi smo u šoku i neverici. Nikada nismo napuštali Novo Brdo, čak ni u najtežim vremenima, jer nikada nismo videli razlog da ostavimo svoje domove. Odnosi Srba i Albanaca uvek su bili dobri, uvek smo se pomagali i delili teške trenutke", navodi se pismu premijeru Kosova koje je danas objavio KiM radio.

U pismu se navodi se da uhapšeni članovi porodice Martinović nikada nisu radili na štetu komšija Albanaca što dokazuje i veliki broj prijatelja albanske nacionalnosti, koji ih redovno posećuju.

"Pitam Vas, premijeru, da li je logično da se posle 10 godina mirnog života u Novom Brdu odjednom pojave optužbe za ratne zločine, da li je moguće da kosovski Srbin koji je počinio nešto loše Albancima nikada ne napusti Kosovo", navodi se u pismu.

Srećko Filić, jedan od oslobođenih će se braniti sa slobode, dok je Dobrivoje Trajković uhapšen zbog ometanja hapšenja.

Optužena negira da je počinila ratni zločin

U procesu istrage protiv troje Srba iz Novog Brda, uhapšenih pod sumnjom da su počinili ratni zločin, saslušana Svetlana Stojanović odbacila je sve optužbe.

Advokat odbrane Miodrag Brkljač je kazao agenciji Beta da je Svetlani Stojanović "postavljena masa pitanja" o pet dana u aprilu 1999.godine kada se dododio ratni zločin nad Seljatinom Bećirijem i Aćifom Demolijem za koji je ona osumnjičena.

Brkljač je rekao da je ona odbacila sve optužbe, rekla da su sve optužbe lažne i da nemaju nikakve veze sa istinom.

"Potvrdila je da poznaje navodno oštećene od ranije jer su svraćali u kiosk gde je radila i pre, i posle rata 1999. godine, ali da imnikada ništa loše nije učinila, kao i da ih nije uopšte videla tokom rata, niti u tih pet dana aprila za kada je optužnica tereti", kazao je Brkljač.

Slobodan (53) i Srećko (57) Martinović iz Plavica i Svetlana Stojanović (42) iz Bostana, svi iz opštine Novo Brdo, osumnjičeni su da su Seljatina Bećirija i Aćifa Demolija "u periodu od 17. do 22. aprila 1999. godine podvrgli teškoj patnji i povredama, da su primenjivali mere zastrašivanja i terora tako što su oštećene lišili slobode i premlatili".

Slobodan Martinović je u pritvoru u Okružnom zatvoru u Prištini, Srećko Martinović u Okružnom zatvoru u Gnjilanu, a Svetlana Stojanović u ženskom zatvoru u Lipljanu.

Do sada su u procesu istrage saslušani Srećko Martinović i Svetlana Stojanović, i oboje su se izjasnili da nisu krivi.

Brkljač je naveo da očekuje da će se saslušanje Slobodana Martinovića održati tokom iduće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: