Kina: Obama da razume Peking

Kineske vlasti poručuju da bi predsednik SAD Barak Obama trebalo da ima posebne simpatije za protivljenje Pekinga dalaj lami i nezavisnosti Tibeta.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.11.2009.

14:58

Default images

Obama razume pokret za ukidanje ropstva i značaj Linkolna za taj pokret, napomenuo je on. "Linkoln je takođe imao ključnu ulogu u zaštiti nacionalnog jedinstva i teritorijalnog integriteta SAD," dodao je kineski portparol kineske vlade Ćin Gang, uoči posete američkog predsednika Pekingu.

Obama se nije sastao sa dalaj lamom u oktobru, kada je tibetanski budistički lider posetio Vašington, ali je dalaj lama tada izjavio da bi se mogao sastati sa američkim predsednikom posle njegove posete Kini.

Kina bi takav potez osudila, rekao je Ćin Gang.

Peking osuđuje dalaj lamu kao opasnog separatistu koji podstiče nezavisnost Tibeta. Kina ima isti stav kao što je imao Linkoln, ukazao je Ćin.

"Zbog toga se nadamo da bi, po ovom pitanju, predsednik Obama, bolje nego bilo koji strani lider, mogao da shvati stav Kine o zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta," istakao je on.

Na pitanje kakve bi posledice mogao da ima eventualni sastanak Obame i dalaj lame, Ćin je rekao da je Peking protiv takvog sastanka i ukazao da obe strane treba da neguju pozitivne aspekte i mogućnosti unapređenja kinesko-američkih odnosa.
"Posebno, obe strane moraju da poštuju suštinske interese druge strane," rekao je on.

Američki predsednik Barak Obama boraviće od 15. do 18. novembra u Šangaju i Pekingu gde će sa najvišim kineskim zvaničnicima razmotriti ekonomska, bezbednosna i diplomatska pitanja u kompleksinim odnosima dve super sile.

Kina je zemlja prema kojoj SAD imaju najveći spoljni dug i koja je drugi po redu trgovinski partner Amerike.

Obama u Kinu dolazi u okviru azijske turneje koja takođe obuhvata posete Japanu, Singapuru i Južnoj Koreji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: