Pjongjang zapretio Seulu

Severna Koreja je zapretila da će kazniti Južnu Koreju posle njihovog kratkog okršaja na moru ove nedelje.

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.11.2009.

13:22

Default images

Pjongjang je optužio južnokorejsku vojsku da je izazvala incident da bi naškodila dijalogu između dve zemlje. Severnokorejski i južnokorejski ratni brodovi u utorak su se sukobili u Žutom moru i tada je, prema navodima medija, teže oštećen severnokorejski brod, dok je na ratnom brodu Južne Koreje načinjena manja šteta.

Severnokorejski državni dnevnik "Rodong Sinum" u današnjem izdanju navodi da incident nije slučajan već je rezultat zavere južnokorejske vojske čiji je cilj da naškodi atmosferi dijaloga između Seula i Pjongjanga putem "vojne provokacije".

U komentaru, list navodi da se neće tolerisati da Južna Koreja šalje ratne brodove u teritorijalne vode Severne Koreje i da puca na severnokorejske brodove.

Još jedan severnokorejski državni list "Minjdžu Džoson" takođe je upozorio da će se Južna Koreja suočiti sa "teškim posledicama" zbog ovog incidenta. Južnokorejski zvaničnici su odbacili pretnje i naveli da su spremni da štite svoju granicu.

Južnokorejski izvori saopštili su ranije povodom incidenta da je južnokorejski brod otvorio vatru na patrolni brod Severne Koreje koji je navodno prešao preko sporne demarkacione linije i koji se nije zaustavio nakon upozorenja. Sa severnokorejskog broda uzvraćena je vatra.

Severna Koreja je, međutim, navela da se radi o "ozbiljnoj vojnoj provokaciji" i istakla da severnokorejski ratni brod nije prešao u teritorijalne vode Južne Koreje, zatraživši izvinjenje od Seula.

Incident se dogodio nekoliko dana uoči posete američkog predsednika Baraka Obame Aziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: