Iran: Rusija da poštuje dogovor

Rusija bi trebalo da ispoštuje ugovor o prodaji Iranu raketnih sistema S-300 za odbranu, izjavio je iranski ministar odbrane Ahmad Vahidi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.11.2009.

12:26

Default images

"U vezi kupovine S-300, imamo ugovor sa Rusijom i smatram da Rusiji ne bi odgovaralo da je svet smatra za nesigurnog partnera", rekao je Vahidi, prenosi list "Sijasat-e rouz".

On je dodao da Moskva ne bi trebalo da dopusti da na nju utiču Cionisti i da se nada da će ovo pitanje biti rešeno u što je kraćem roku, javio je Rojters.

Rakete koje je Rusija trebalo da dostavi Iranu mogu da obore krstareće rakete i avione, da pogode metu na 150 kilometara udaljenosti i da dostignu brzinu od više od dva kilometra u sekundi. Montirane su na vozilima.

Izrael, za koji se veruje da jedini na Bliskom istoku poseduje atomsko oružje, nagovestio je da bi mogao da napadene Iran kako bi sprečio proizvodnju nuklearnog oružja.

Teheran je na to odgovorio pretnjom da će se za bilo kakav napad osvetiti lansiranjem raketa srednjeg dometa na Izrael.

Izrael smatra da bi ruske rakete S-300, na Zapadu poznate kao SA-20, mogle da budu korišćene za odbranu iranskih nuklearnih postrojenja od mogućih vazdušnih napada.

Britanska agencija podseća da je Rusija pod pritiskom Zapada kako bi se distancirala od Irana. Američki državni sekretar Hilari Klinton prošlog meseca je pohvalila Rusiju zato što nije prodala oružje Iranu sa kojim su SAD i Zapad u sukobu zbog njegovog nuklearnog programa.

Dok zapadne zemlje kažu da je cilj tog programa proizvodnja atomskog oružja, Teheran tvrdi da ga razvija isključivo u mirnodobske svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: