Ne zna se broj radnih mesta

Nacionalna služba za zapošljavanje ne zna koliko se poslova trenutno nudi u Srbiji, niti koliko kom regionu i gradu nedostaje radnika, piše "Politika".

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2009.

01:00

Default images

U evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) upisana su imena 737.000 nezaposlenih, što je 30.000 manje nego u maju prošle godine. Ali, u poređenju sa septembrom 2008. godine spisak nezaposlenih je duži za 10.000 ljudi. NZS nema podatke koliko se poslova trenutno nudi u Srbiji, jer poslodavci više nemaju obavezu da prijavljuju potrebu za radnom snagom.

Ekonomska kriza je nametnula i smanjivanje broja zaposlenih u državnoj upravi, javnim i opštinskim službama, gde je proteklih godina broj zaposlenih jedino rastao.

Ako zakoni o smanjenju administracije budu usvojeni u parlamentu, sledeće godine će bez posla ostati 2.224 državna službenika i još 5.648 onih koji rade u lokalnoj samoupravi.

Sudeći po sadašnjem odnosu ponude i tražnje na tržištu rada, ako budu tražili novo zaposlenje, najpre će ga naći upravo tamo gde im je i uručen otkaz - u državnim službama. I na još nekim mestima. Gde tačno, to ne zna ni Nacionalna služba za zapošljavanje.

"Poslodavac koji želi da zaposli novog radnika podnosi Nacionalnoj službi za zapošljavanje prijavu samo ukoliko želi da posredujemo pri odabiru lica. Ukoliko poslodavac unapred zna koga će zaposliti ili ne želi da mu Nacionalna služba posreduje u zapošljavanju, nije u obavezi da nam prijavi slobodno radno mesto", navode u NSZ.

Po rezultatima studije Svetske banke, višak zaposlenih pojaviće se i u društvenim delatnostima, zdravstvu i školstvu.

Ali, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u tim javnim službama naročito u manjim mestima upravo ima posla za lekare i medicinske sestre.

Tamo nedostaju ginekolozi, pedijatri, specijalisti opšte hirurgije i interne medicine.

Nacionalna služba za zapošljavanje, međutim, ponovo nije u mogućnosti da utvrdi u kom regionu i u kojem gradu nedostaju, na primer, zdravstveni radnici.

Otpušteni državni i opštinski službenici sa srednjom stručnom spremom mogli bi da se zaposle kao agenti u osiguravajućim kućama, ali i kao sekretari i sekretarice u preduzećima.

Onima koji su ostali bez posla a imaju ekonomski fakultet, NSZ nudi poslove u prosveti ili u unutrašnjosti.

Škole vape za profesorima matematike, fizike, nemačkog, engleskog i latinskog jezika i ekonomske grupe predmeta. Na 14 srpskih univerziteta posla ima za profesore istorije, filologije i defektologije.

Poslodavci imaju potrebu za radnicima iz oblasti vaspitanja i obrazovanja, trgovine, ugostiteljstva i turizma, mašinstva i građevinarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: