Još korak do “belog šengena“

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su izveštaj kojim se predlaže ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije od 19. decembra 2009. godine.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 12.11.2009.

00:50

Default images

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su velikom većinom glasova izveštaj kojim se ministrima unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije predlaže ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije. Posle takve odluke ukidanje viza za građane Srbije prelazi u nadležnost Saveta ministara EU. Konačna odluka očekuje se 30. novembra ili 1. decembra.

Građani Srbije će posle toga, u zemlje šengenskog sporazuma moći da putuju od 19. decembra.

Do “belog šengena” za građane Srbije ostao je samo još jedan korak - a to je potvrda Saveta ministara EU o ukidanju viza.

Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je posle glasanja da je ostvarena velika podrška predlogu da se Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, vize ukinu već 19. decembra i da uložen trud nije bio uzaludan.

“Verujem da su to sjajne vesti za građane tih zemalja”, kazala je Fajonova.

“Kada je reč o Bosni i Hercegovini i Albaniji, tu smo napravili iskorak. Podsetili smo da nije pošteno da te dve zemlje budu izuzete iz procesa, jer bi to moglo da doprinese novim podelama na Balkanu”, rekla je ona.

“Potrudićemo se da im obezbedimo brže i efikasnije ukidanje viza i očekujemo da stupe na ‘beli šengen’ jula sledeće godine”, navela je Tanja Fajon.

Glasanju je pristustvovao i potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić.

On je ocenio da su evropski parlamentarci svojim glasalnjem pokazali da više nema "dvoumica" o evropskoj budućnosti zapadnog Balkana. Odluka EP da izglasa ukidanje viza za građane Srbije predstavlja veliki dan za evropske integracije zemlje, na koji se čekalo više od 18 godina, kaže Đelić.
Božidar Ðeliæ u Evropskom parlamentu (FoNet)
"Ovo je poslednji korak koji je bio nužan do konačne odluke, 30. novembra", rekao je on.

Posle usvajanja predloga u Evropskom parlamentu, naveo je Đelić, može se reći da je Srbija na pragu uvođenja belog šengena od 19. decembra.

Rezoluciju o ukidanju viza podržalo je 550 poslanika (86 odsto) Evropskog parlamenta, a usvajanje odluke popratili su velikim aplauzom.

Zanimljivo je da je britanska poslanica Sara Ludford zatražila da i Velika Britanija, iako nije u šengenskom sistemu, ukine vize za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru.

Podsetimo, Božidar Đelić je u sredu evropskom komesaru za proširenje Oliju Renu i drugim zvaničnicima Unije preneo da je Srbija, posle ukidanja viza, zainteresovana za početak primene Prelaznog trgovinskog sporazuma, a da se u Beogradu razmišlja i o podnošenju kandidature za članstvo i podnošenja zahteva za članstvo u Evropskoj uniji do kraja godine.

Jovanović: Potreban dogovor sa Holandijom

Sasvim je izvesno da će građani Srbije od 19. decembra u šengenske zemlje putovati bez viza i tu ne bi trebalo da bude iznenađenja, kaže za B92 urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija" Nikola Jovanović.

On je gostujući u Vestima B92 rekao da ublažavanje stava Holandije dobar signal, ali da bi bilo dobro da, čak i u slučaju zelenog svetla Holandije za primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma, Srbija i Holandija reše sporna pitanja pune saradnje sa Haškim tribunalom, jer će to imati uticaja na dalju evropsku budućnost Srbije.

"Mislim da Holandija nema razloga da insistira na toj definiciji pune saradnje, tako da mi se uzdamo u to", kaže Jovanović.

"Zapravo, neke su naznake da i naš dobar rad na tom polju, ali i pritisak, odnosno ubeđivanje naših partnera iz Evropske unije, prosto mogu da smekšaju stav Holandije u ovom momentu, mada opet kažem, taj spor sa Holandijom treba rešiti jer, pre ili kasnije, ukoliko ne sad, oni će pri nekom narednom koraku u tom formalnom pristupanju Srbije Evropskoj uniji tražiti izručenje Mladića", naveo je Jovanović. Možete pogledati snimak gostovanja Nikole Jovanovića u vestima TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: