Sutra ugovor sa "Novartisom"

Zavod za zdravstveno osiguranje sutra će potpisati ugovor sa farmaceutskom kompanijom “Novartis” o nabavci tri miliona doza vakcina protiv novog gripa.

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2009.

13:56

Default images

Vakcinacija bi trebalo da počne već sredinom decembra, obavljaće se u domovima zdravlja, a prioriteti su deca, trudnice i hronični bolesnici. Vakcine su potpuno bezbedne, tvrde u Radnoj grupi navodeći primer da je do sada vakcinisano preko 40 miliona ljudi koji nisu imali velike neželjene efekte.

Domovi zdravlja biće nosioci procesa vakcinacije u Srbiji kada iz Švajcarske stigne prvi kontigent vakcina protiv novog gripa.

Vakcina neće moći da se nađe u slobodnoj prodaji, nego kako budu stizale nove doze tako će ih primati prioritetne kategorije stanovništva - deca, trudnice i hronični bolesnici.

Član Radne grupe za praćenje novog gripa Branislav Tiodorović objašnjava da vakcinacija nije obavezna.

“Ne možemo da upotrebimo termin obavezan, nego vanredan. Da preporučimo ljudima. Ne može to da bude vezano sa represijama”, kaže Tiodorović.

“Meni više odgovora sistem koji kaže – nećete moći da upišete dete u vrtić zato što ga niste vakcinisali, a ne da kažnjavamo roditelje sa 10 000 ili opomenama. Zašto da vaše dete ugrožava drugu decu jer nije vakcinisano”, navodi on.

Vakcina će biti kupljena od kompanije “Novartis” koja je saopštila da će prva isporuka biti u decembru, a u toku su pregovori da do kraja jauara bude isporučen preostali iznos.

Reč je, kako je objašnjeno, o takozvanim split vakcinama čijom primenom nije došlo do velikih neželjenih efekata.

“Mogu se pojaviti blage reakcije, sutradan dan po primanju, kao što je otok, crvenilo, jer nismo svi istog imuniteta”, rekao je Tiodorović.

“Biće onih koji će reagovati sa povišenom temperaturom jer organizam reaguje, počinje stvaranje antitela i to je uobicajena reakcija”, objašnjava on.

U Komisiji za nabavku lekova su razočarani što se na tenderu nisu pojavili neki proizvođači sa kojima je Srbija do sada sarađivala.

Obrazlažući zašto je institut Torlak odbijen na tenderu, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) Svetlana Vukajlović, navodi da u dokumentaciji nisu postojali rokovi isporuke ali ni dokaz da je kineska vakcina dobila bezbednosni sertifikat EU

“To bi značilo da komisija prihvata vakcinu za koju ne zna da li je bezbedna i ne zna da li će je dobiti u doglednom roku. Namera Torlaka i nije bila da ucestvuje u tenderu nego da pokažu da su prisutni ako se nijedna kompanija ne pojavi na tenderu” objasnila je Vukajlovićeva.

Branislav Tiodorović odbacio je spekulacije da je proizvođač vakcine insistirao da se u ugovoru navede da ne može da bude odgovoran zbog eventualnih neželjenih efekata. Svako ko bi to tražio odmah bi mu bila zatvorena vrata, kaže Tiodorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: