Đelić: Bez viza od 19. decembra

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da je sasvim izvesno da će od 19. decembra biti ukinute vize građanima Srbije za putovanja u zemlje Šengenskog sporazuma

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2009.

13:15

Default images

"Upravo smo imali sastanak sa izvestiocem Evropskog parlamenta o viznoj liberalizaciji za zapadni Balkan Tanjom Fajon, koja je potvrdila da je sasvim izvesno da ćemo od 19. decembra imati mogućnosti da putujemo bez viza u šengenski prostor", rekao je Đelić.

Đelić, koji će prisustvovati debati o viznoj liberalizaciji u Evropskom parlamentu i sutrašnjem glasanju o inicijativi da se ministrima unutrašnjih poslova zemalja EU predloži ukidanje viza za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, dodao je da "ne očekuje nikakve probleme tokom glasanja".

Debati će, kako je rekao, prisustvovati i potpredsednik Evropske komisije Žak Baro.

Tokom današnjeg sastanka sa Tanjom Fajon, Đelić je predstavio "poslednje tehničke detalje" i napredak koji je Srbija napravila u tom domenu, kako bi ona bila u potpunosti upoznata sa situacijom pred raspravu u Parlamentu.

"Zahvalni smo celom Evropskom parlamentu za podršku koju očekujemo sutra, ali i generalno Evropi, a naročito Sloveniji zbog toga što je u ovih poslednjih nekoliko nedelja pokrenula inicijativu da do vizne liberalizacije dođe i nekoliko nedelja pre inicijalno predviđenog roka od 1. januara 2010. godine", rekao je on.

Đelić je napomenuo da je postignut i kompromis između Evropskog parlamenta, Evropske komisije i zemalja članica da, pored vizne liberalizacije za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, bude usvojena i zajednička deklaracija kojom se traži da vize budu ukinute, što je pre moguće, i za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

"To je razvoj koji Srbija u potpunosti podržava, jer mi želimo da svi građani zapadnog Balkana budu u stanju da putuju bez viza u Evropu", rekao je Đelić.

Potpredsednik Vlade Srbije je dodao da je sastanak sa Tanjom Fajon iskoristio da je pozove da dođe u Beograd na prvi dan vizne liberalizacije da podeli radost sa građanima Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: