Počela proizvodnja "punta" na gas

U pogonima kragujevačke "Zastave" počela je proizvodnja "punta" na gas, a krenula je i prva izvozna pošiljka od 45 vozila na benzin za Republiku Srpsku.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 11.11.2009.

12:21

Default images

Početku proizvodnje ''punta'' sa motorom na gas, prisustvovali su državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i predsednik “Fijat automobili Srbija” Đovani de Filipis, koji je ocenio da će “punto” na gas biti najprodavanije vozilo proizvedeno u Kragujevcu.

Izvoz “punta“ u Republiku Srpsku počeo je isporukom prvog kontingenta od 45 vozila sa motorom na benzin proizvedenim u pogonima kragujevacke fabrike automobila.

U istim proizvodnim halama, koje posle 15 godina prvi put imaju grejanje, počela je i proizvodnja “punta” na gas.

Director preduzeća “Fijat automobili Srbija” Đovani De Filipis, međutim, nije želeo da precizira kada će “Fijat” uplatiti osnivački kapital, već je rekao da će to biti uskoro.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić tvrdi pak da će to sigurno biti do kraja godine jer su domaći proizvođači delova već počeli da snabdevaju “Fijat”.

Iako “Fijat” prolongira uplatu osnivačkog kapitala, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović smatra da to nije problem i tvrdi da su gradske vlasti ispunili ranije preuzete obaveze prema italijanskom proizvođaču automobila.

“Fijat” je do sada u renoviranje i opremanje proizvodnih kapaciteta u “Zastavi” uložio 3,5 miliona evra što je vidljivo u proizvodnim pogonima.

Ukupna investicija do kraja godine premašiće, kaže De Filipis, 10 miliona evra. On očekuje se da će sa proizvodnjih linija do kraja 2009. ukupno sići više od 15 hiljada vozila “punto”.

Dinkić: Investicije "Fijata" do kraja 2009.

Predstavnici italijanskog "Fijata" najavili su da će do kraja ove godine završiti zatvaranje transakcije i početi investicije u fabriku automobila u Kragujevcu, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

"Oni uverevaju da će do kraja godine završtiti zatvaranje transakcije, odnosno da će početi sa investicijom. Ja ne mogu da tumačim njihove reči osim da im verujem", rekao je Dinkić novinarima na predstavljanju konkursa "Blic preduzetnik godine".

On je dodao i da nije predviđen sastanak sa predstavnicima "Fijata" tokom posete visoke srpske delegacije Italiji, od 12. do 14. novembra.

Dinkić je naveo i da je u narednim nedeljama predviđeno da "Fijat" završi bizinis planove za investiciju u Kragujevcu, kako bi mogao da počne ulaganje.

Prema ranijim informacijama, aneks ugovora sa italijanskim "Fijatom" o formiranju kompanije "Fijat automobili Srbija" trebalo bi da bude potpisan do sredine decembra i da je ostalo da se reše neki sporni detalji u biznis planu.

Očekuje se da italijanska kompanija, posle potpisivanja aneksa ugovora, uplati 100 miliona evra osnivačkog kapitala, umesto 200 miliona evra koliko je bilo predviđeno ugovorom sa Vladom Srbije, nakon čega bi kao većinski vlasnik sa 67 odsto kapitala preuzela fabriku automobila u Kragujevcu.

"Fijat" bi trebalo da utvrdi dinamiku ulaganja 800 miliona evra u fabriku u Kragujevcu do 2011. godine, kada bi trebalo da počne proizvodnja potpuno novog modela vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: