Farmaceuti nisu stigli da se spreme

Povodom tendera za nabavku vakcine protiv novog gripa, pravo na direktno pogađanje sa proizvođačem ima samo država, kažu u RZZO-u

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2009.

09:52

Default images

Potpisivanje ugovora sa švajcarskom kompanijom "Novartis” o kupovini tri miliona doza vakcina protiv novog gripa očekuje se ove nedelje, a prva polovina doza stići će sredinom decembra.

Odmah posle otvaranja ponuda na tenderu za nabavku vakcine, u javnosti su se pojavile spekulacije da je tender napravljen po meri jednog proizvođača, da druge farmaceutske kuće nisu dobile poziv za učešće i da je u ovako hitnoj situaciji trebalo ići na varijantu direktne pogodbe sa "Novartisom” ili nekom drugom kućom, da ne se bi gubilo dragoceno vreme.

Ovakve primedbe odbacuju u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, objašnjavajući da je ceo posao obavljen po zakonu.

"Jedino Vlada Srbije može da da nalog za sprovođenje hitne javne nabavke. Pravo na direktno pogađanje sa proizvođačem ima samo država. Svi oni koji imaju registrovanu vakcinu kod Evropske agencije za lekove pozvani su da učestvuju na konkursu. Ali, niko nije mogao da obeća da će isporučiti cepiva u dogovoreno vreme."

"Kompanija 'Bakster' nije na to mogla da se obaveže do juna 2010. godine, a takođe njihovo cepivo nije preporučljivo za decu mlađu od četiri godine. Kada je reč o kineskoj vakcini, ona nije registrovana u EU. Kompanija 'Glakso Smit Klajn' nije mogla da učestvuje na tenderu“, objasnili su u RZZO-u.

U "Jugohemiji”, iza koje stoji kompanija "Delta” Miroslava Miškovića, koja se u ovoj situaciji pojavljuje kao zastupnik kuće "Novartis”, kažu da će zvanično saopštenje povodom cele priče uputiti ovih dana. Švajcarska kompanija, kako nezvanično saznaje "Politika“, nema pravo direktne prodaje u Srbiji, pa je morala da ima posrednika.

Prof. dr Dijana Marković-Bajalović, predsednica Saveta Komisije za zaštitu konkurencije, navodi da za sada nema saznanja da je bilo propusta u tenderskoj proceduri.

"Ukoliko, na primer, predstavnici Instituta 'Torlak', koji su istakli da nisu dobili poziv da učestvuju sa svojom ponudom, smatraju da je propusta bilo mogu, podneti žalbu Komisiji za zaštitu prava ponuđača“ – kaže sagovornica "Politike“.

U većini farmaceutskih kuća koje posluju u Beogradu, kao što su kompanije "Roš”, "Zdravlje aktavis”, "Galenika”, "Habit farm” kažu da nisu konkurisali, jer se ne bave proizvodnjom cepiva. S druge strane, oni koji se time bave, zbog velike tražnje na svetskom tržištu, nisu mogli da pribave papire i da odgovore na zahteve naše zemlje.

Dejan Senćanski, direktor predstavništva kompanije "Astra Zeneka”, kaže da njihova kuća trenutno ne može da isporuči doze vakcine protiv virusa H1N1 drugom tržištu, osim američkog, jer su sa vladom SAD sklopili ugovor za nabavku 46.000.000 cepiva.

"Verovatno će početkom naredne godine biti proizvedene veće količine vakcina, pa bi u martu ona mogla da bude dostupna za druga tržišta. Mi proizvodimo specijalnu vakcinu u spreju, što je odlična prednost, ali je još nismo registrovali u Evropi“, objasnio je Senćanski.

Gordana Velovan, PR kompanije "Hemofarm”, naglašava da su oni mogli da daju doprinos ovoj situaciji, ali da su nadležni organi morali da pokažu malo više dobre volje.

"Niko ne može da predvidi pandemiju. Ali, da nam je rečeno da možemo da doprinesemo, mogli smo celo leto da radimo i da se samo tome posvetimo“, dodala je Velovanova. Farmaceutska kuća "Sanofi Paster” dobila je poziv da učestvuje na tenderu, ali kako nisu stekli sertifikat za vakcinu protiv novog gripa, odlučili su da ne izlaze na pomenuti tender sa svojom ponudom.

Miladin Vrbaški, direktor regionalnog predstavništva "Sanofi Pastera”, kaže da je njegova kompanija bila zauzeta proizvodnjom vakcine protiv sezonskog gripa, koja je u međuvremenu završena i to je razlog zbog kojeg nisu stigli da ispune sve potrebne procedure za vakcinu protiv virusa H1N1.

“Očekujemo da za nekoliko dana dobijemo francuski sertifikat za vakcinu protiv novog gripa, a sredinom decembra trebalo bi da odobrenje stigne i od Evropske agencije za evaluaciju medicinskih proizvoda. Sa isporukama bismo tako mogli da počnemo od 15. januara iduće godine, a taj rok nije se uklapao u uslove tendera”, objašnjava Vrbaški

Predstavništvo farmaceutske kompanije "Glakso Smit Klajn” u Srbiji dobilo je poziv da učestvuje na tenderu za kupovinu vakcina, ali ih je kratak vremenski rok sprečio da učestvuju, odnosno ispune zahteve predviđene tenderskim uslovima, objašnjavaju u ovoj kompaniji.

Pandemijsku vakcinu "Glakso Smit Klajna” odobrila je Evropska agencija za evaluaciju medicinskih proizvoda, ali, kako objašnjava dr Olivera Aleksić, medicinski menadžer u ovoj kompaniji, zbog kratkog roka od tri radna dana nisu bili u mogućnosti da usaglase zakonska kompanijska pravila o snabdevanju pandemijskom vakcinom sa tenderskim zahtevima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

"Iako nismo mogli da učestvujemo na tenderu, predstavništvo kompanije je spremno da podrži napore države i nadležnih zdravstvenih institucija u njihovom naporu da zaštite građane od pandemije virusom H1N1 svojom kvalitetnom vakcinom pristupačne cene, što smo prethodnih meseci izneli u razgovorima sa nadležnim institucijama“, navodi Aleksićeva.

Posle zvanične preporuke Komisije za nabavku vakcine, konačnu reč daće Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, koja će proveriti kvalitet vakcine i bezbednost. Prema redovnoj proceduri, provera cepiva bi trajala 210 dana, ali pošto je ovde reč o vanrednoj situaciji, postoji mogućnost da se sertifikat dobije i za 15 dana.

Ukoliko se registruje, vakcina će biti skladištena u Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak”, odakle će uslediti njena raspodela institutima za javno zdravlje, a odande u domove zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: