Poljska: Saslušanje funkcionera EU

Poljska je predložila da kandidati za nove funkcije u EU pre izbora izlože svoje programe pred čelnicima zemalja članica kako bi izbor bio transparentniji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.11.2009.

08:50

Default images

U dokumentu koji je pripremilo Ministarstvo spoljnih poslova u Varšavi, za koji se veruje da će biti prihvaćen, predlaže se da se pre izbora predsednika Evropskog saveta održi rasprava izmedu šefova država ili vlada i kandidata koji bi tako dobili priliku da izlože svoje programe, da odgovaraju na pitanja učesnika samita.

Slično bi trebalo postupiti i kada se radi o kandidatima za visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU, koji bi takođe izneli svoje programe pred šefovima diplomatija 27 zemalja članica Unije.

Predsednik Evropskog saveta i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost su funkcije koje su predviđene Lisabonskim ugovorom i njihov mandat će biti dve godine.

Još, međutim, nije jasno koja će oni sve imati ovlašćenja, pošto se pojedine zemlje, poput Velike Britanije, protive prevelikom prenošenju svog suvereniteta na EU.

Glavni favorit za predsednika EU, po mnogim procenama, je belgijski premijer Erman van Rompui, a za ministra spoljnih poslova bivši italijanski premijer Masimo D'Alema, pošto je britanski šef diplomatije Dejvid Miliband odustao od kandidature.

Za te funkcije u igri su i dalje bivši britanski premijer Toni Bler, luksemburški predsednik vlade Žan-Klod Junker, bivši austrijski kancelar Volfgang Šisel, holandski premijer Jan Peter Balkenende i drugi. U Briselu ima onih koji tvrde da lista kandidata još nije zatvorena.

"Ništa još nije rešeno", upozoravaju u Parizu i još nekim evropskim prestonicama, mada niko do kraja ne otkriva karte. Konačna odluka o novim funkcionerima EU doneće se na vanrednom samitu Unije, koji bi najverovatnije trebalo da se održi iduće sedmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: