Vojska Južne Koreje u pripravnosti

Vojska Južne Koreje je u punoj pripravnosti zbog mogućeg odgovora Severne Koreje nakon što su brodovi dveju mornarica razmenili vatru u Žutom moru.

Izvor: Beta

Sreda, 11.11.2009.

08:41

Default images

U jučerašnjem incidentu severnokorejski brod je oštećen, a mediji u Južnoj Koreji preneli su da je jedan severnokorejski oficir poginuo i da su tri mornara ranjena. Na ratnom brodu Južne Koreje pričinjena je manja materijalna šteta i sa južnokorejske strane nema žrtava, saopštio je danas združeni štab te zemlje.

Izvori u Seulu juče su naveli da je južnokorejski brod otvorio vatru na patrolni brod Severne Koreje koji je navodno prešao preko sporne demarkacione linije i koji se nije zaustavio nakon upozorenja. Sa severnokorejskog broda uzvraćena je vatra.

Pjongjang je saopštio da brod nije prešao u teritorijlane vode Južne Koreje i zatražio izvinjenje Seula. Južnokoreski predsednik Li Mjung-bak naložio je danas ministru odbrane da pripravnost vojske podigne na viši nivo.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da sukob mornarica u Žutom moru neće uticati na odluku da se u Severnu Koreju pošalje specijalni izaslanik SAD, prenele su agencije.

"Vlada će nastaviti sa kompletnim pripremama za svaki mogući dalji razvoj bezbednosne situacije da ljudi ne bi strahovali", rekla je portparolka Kim Eun-hje dodajući da vlada ne želi da se odnosi dve zemlje pogoršaju zbog incidenta u Žutom moru.

Predsednik Južne Koreje Li Mjung-bak, iz straha od mogućeg ponovnog napada Pjongjanga, naredio je ministru odbrane da osigura da ne dođe do pogoršanja bezbednosne situacije, ali je rekao da vojska mora delovati "odlučno" ako to bude bilo potrebno, prenela je južnokorejska agencija Jonhap.

Agencija je prenela da su komandanti vojne divizije i brigade pozvane na svoje položaje, a mornarica je poslala dodatne dve patrole u pograničnu oblast. Portparol Generalštaba Južne Koreje Park Sung-vu rekao je da je severnokorejska vojska, takođe, u stanju pripravnosti duž pomorske granice.

Vrhovni komandant severnokorejske vojske nekoliko sati posle incidenta zahtevao je od Seula da se izvini, tvrdeći da je njihov brod napadnut kada se vraćao u luku iz rutinske kontrole. Seul je odbacio te tvrdnje, navodeći da je sukob izazvao severnokorejski ratni brod prelaskom pomorske granice i napadom na brod Južne Koreje koji je ispalio nekoliko hitaca upozorenja.

Pjongjang je poslednjih godina osporavao pomorsku granicu koju je povukao komandant snaga UN-a, koji se tokom Korejskog rata borio na strani Seula, ali je praktično priznavao tu liniju kao granicu od kraja rata 1953. godine.

To je prva razmena vatre ratnih mornarica dva suseda blizu pomorske granice posle sedam godina. U dva prethodna sukoba, 1999. i 2002. godine, šest južnokorejskih mornara je poginulo, a veruje se da je Severna Koreja izgubila desetine vojnika.

Sukob je izbio neposredno pred posetu američkog predsednika Baraka Obame Aziji, a analitičari smatraju da Pjongjang podiže tenzije u nastojanju da ojača poziciju u pregovorima o svom nuklearnom programu.

Portparol Bele kuće Robert Gibs poručio je juče Pjongjangu da ne preduzima dalje akcije "koje mogu izgledati kao eskalacija sukoba".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: