Kon:Beograd prijavio epidemiju

Beograd je prijavio epidemiju na svojoj teritoriji Institutu za javno zdravlje Srbije "Batut", izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2009.

00:02

Default images

"Stekli su se uslovi da se kaže da je epidemija već raširena na celoj teritoriji Srbije", kazao je Kon dodavši da se trenutna epidemiološka situacija u Srbiji procenjuje kao nepovoljna sa tendencijom daljeg pogoršanja.

Kon je u emisiji "Otvoreno" na prvom kanalu Hrvatske radio/televizije rekao da misli "da se nalazimo na samom početku pandemije i da će se dalja situacija pratiti".

"Preduzimaćemo sve mere, od kojih očekujemo najviše od masovne imunizacije", kazao je Kon.

Na pitanje da li je zdravstveni sistem Srbije spreman, Kon je podsetio da su određene prioritetne grupe koje će prve primiti vakcinu i ocenio da će biti dosta posla za zdravstvene radnike.

"Obzirom na sve pripreme koje smo sproveli, nadam se da ćemo uspešno sve obezbediti da bi bilo što manje tragičnih ishoda", precizirao je Kon.

On je podsetio da je do sada u Srbiji laboratorijski potvrđeno 258 obolelih od novog gripa, a da se procenjuje da ima oko 10.000 obolelih od tog virusa.

"Nama je nadzor postavljen tako da otkrivamo samo teške slučajeve akutne respiratorne bolesti, a sad smo i to prestali pa otkrivamo, odnosno obavezno ispitujemo samo one pacijente koje je potrebno lečiti mehaničkom ventilacijom", kazao je Kon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: