Promena stava Holandije?

Ministar inostranih poslova Holandije Maksim Ferhagen nagovestio je promenu holandskog stava o daljem približavanju Beograda Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2009.

23:56

Default images

"Primetna je uzlazna linija... To još nije maksimum, ali postoji napredak", rekao je ministar Ferhagen o saradnji Srbije sa Tribunalom tokom rasprave o proširenju Evropske unije u donjem domu holandskog parlamenta. On je poslanicima rekao da stoga više ne isključuje dalje približavanje Srbije Uniji.

Holandija će, rekao je Ferhagen, svoj stav zasnovati na tome kako će saradnju Srbije s Tribunalom oceniti glavni tužilac Serž Bramerc u izveštaju Savetu bezbednosti UN, koji će u Njujorku podneti 3. decembra.

"Ako Bramerc oceni da vlasti u Beogradu čine sve što mogu da pronađu, uhapse i u Hag izruče optužene begunce Ratka Mladića i Gorana Hadžića, Holandija se neće protiviti daljem približavanju Srbije Evropskoj uniji, pre svega u trgovinskim odnosima, ali i ukidanjem viznog režima", rekao je on.

Holandija je do sada blokirala primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma EU sa Srbijom, postavljajući kao uslov za deblokadu "potpunu saradnju" Beograda s Tribunalom, odnosno hapšenje generala Mladića.

Vlada u Hagu u tom stavu je ostala izolovana u EU, primetio je šef holandske diplomatije tokom rasprave.

"Mi smo striktni, ali imamo jednak odnos prema svima", rekao je Ferhagen.

Šef holandske diplomatije je kazao i da Srbija još ne bi trebalo da podnosi kandidaturu za učlanjenje u EU, premda je neke druge članice na to ohrabruju.

Partije u holandskom parlamentu su na kraju rasprave "dale prostor Ferhagenu" za prilagođavanje stava prema Srbiji, uz uslov da prethodno budu konsultovane.

Većina poslanika izrazila je, međutim, protivljenje prebrzom približavanju Srbije EU dok general Mladić ne bude uhapšen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: