Protest na Univerzitetu umetnosti

Studenti Univerziteta umetnosti u Beogradu blokirali su zgradu Rektorata jer nisu ispunjeni zahtevi koje su uputili upravama fakulteta i Ministarstvu prosvete.

Izvor: B92

Utorak, 10.11.2009.

16:36

Default images

Zahtevi se uglavnom odnose na školovanje o trošku države i nerešen status studenata master studija. Nakon što su danima bezuspešno štrajkovali na svojim fakultetima, studenti primenjenih i likovnih umetnosti odlučili su da blokiraju zgradu Rektorata.

Oko 300 studenata nezadovoljno je odlukama fakulteta da jedan deo njih koji su stekli uslove za prelazak na budžet ipak ostane u grupi samofinansirajućih studenata, verovatno zbog nedostatka para, ali i time da deo studenata sa budžeta pređe na samofinansiranje, objašnjava studentkinja Ana Manojlović.

“Zahtevi studenata su da se donese hitno odluka o studentima koji su stekli 60 bodova da zadrže status budžetskog studenta, da se studentima koji su upisali po starom sistemu školovanje ne nameće školovanje po novom sistemu i da se ispune već stečena prava da oni ostanu na budžetu i 45 mesta na master studijama za studente Fakulteta likovnih umetnosti“, kaže Ana.

Nemogućnost da studiraju o trošku države nosi sa sobom i gubitak brojnih beneficija, koje su studentima i te kako važne, imajući u vidu da je samo godišnja školarina veća od 200 000 dinara.

Studenti su razgovarali sa rektorkom Univerziteta umetnosti i predstavnicima Ministarstva prosvete, ali konkretan dogovor nije postignut.

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da zahtevi studenata nemaju pravnu osnovu.

“Studenti se pozivaju na Statut koji ne važi i nije u skladu sa zakonom o visokom obrazovanju i mislim da je tu suština problema i različitih stavova Ministarstva i njih“, kaže Obradović.

“I moramo da svi dođemo do zaključka da li je to uzrok i zašto fakultet, ako nije uradio svoj deo posla, nije uradio kako treba. Obrnuto, ako je uradio nešto što nije u skladu sa zakonom, zašto je to uradio“, kaže ministar.

Studenti najavljuju da će nastaviti da štrajkuju, a ako ne dobiju pozitivan odgovor, u četvrtak će organizovati ulični protest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: