Novosti: Samo račun nisu tražili

Srbija na Vojvodinu nije samo prenela nove 153 nadležnosti već će za njihovo funkcionisanje ubuduće izdvajati značajan deo budžetskih sredstava, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Utorak, 10.11.2009.

01:39

Default images

Koliki će biti taj iznos, tek treba da bude precizirano novim zakonom o budžetu.Zasad je sigurno samo da će iz republičkog budžeta za ”pokrivanje” novih nadležnosti biti izdvojeno do sedam odsto sredstava, koliko je, inače, predviđeno aktuelnim ustavom.

Naime, član 88 predloga Zakona o prenosu nadležnosti, promenjen je u korist Vojvodine prošle nedelje, uoči sednice Vlade Srbije.

U prvobitnoj verziji, taj član je predviđao da republika i pokrajina, naknadnim dogovorom, obezbede uslove i finansijska sredstva za nove nadležnosti.

Međutim, na insistiranje vojvođanske administracije, to je promenjeno i sada glasi: "Republički organi su dužni da obezbede uslove, uključujući i finansijska sredstva za nove nadležnosti".

"Ovo je bio moj predlog i zadovoljan sam što je usvojen", kaže Dragoslav Petrović, šef poslaničke grupe ZEV u pokrajinskom parlamentu.

"Zbog dinamike isplate, za nas je bitno da to budu sredstva iz izvornih prihoda, jer će nam ona stizati blagovremeno, a iznos transfernih sredstava i razlika koju republika, eventualno bude dugovala pokrajini, utvrđivaće se tek na kraju godine", rekao je on.

Veći deo pokrajinskog budžeta, koji je novim ustavom, inače, već desetostruko uvećan, puni se iz transfernih sredstava, mada će pokrajina imati i direktne izvorne prihode kojima će finansirati svoje nadležnosti.

Da Vojvodina svoje nadležnosti finansira prvenstveno iz sopstvenih izvornih prihoda insistirala je Socijalistička partija Srbije u jednom od svojih šest amandmana, kojima je uslovila svoju podršku vojvođanskim aktima.

Po rečima Jovice Đukića, pokrajinskog sekretara za finansije, ako Statut i Zakon o nadležnostima budu usvojeni do kraja novembra, Republika će biti u obavezi da u budžetu za 2010. godinu obezbedi sredstva za realizaciju poverenih nadležnosti.

Inače, prenošenje nove 153 nadležnosti sa republike na pokrajinu trajaće naredne dve godine, a počeće od januara 2010. godine.

U tom procesu, Vojvodina će iz republičkih preduzeća (Zavod za zaštitu prirode, inspekcijskih službi i sl.) preuzeti imovinu, ali i određeni broj zaposlenih. I o tome tek treba da bude postignut dogovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: