Sukob Severne i Južne Koreje

Ratni brodovi Južne i Sverene Koreje se sukobili u Žutom moru. Severna Koreja traži izvinjenje.

Izvor: B92

Utorak, 10.11.2009.

07:43

Default images

Prema južnokorejskim izvorima, do sukoba je došlo kada je severnokorejski brod, prešao pomorsku granicu između dve zemlje, zbog čega je posada južnokorejskog broda ispalila hice upozorenja. U incidentu niko nije povređen, a Pjongjang je u međuvremenu od južnokorejskih vlasti tražio izvinjenje.

Razmena vatre se dogodila kada je, prema saopštenju zvaničnika Južne Koreje, patrolni brod Severne Koreje prešao preko inače sporne zapadne granične linije, i nije se zaustavio posle upozorenja.

Kako tvrdi šef odeljenja za operacije Južne Koreje Li ki Sik, vatra je potom uzvraćena sa severnokorejskog plovila.

"Brod Severne Koreje upao je na našu teritoriju skoro dva kilometra od severne granične linije, što je šest kilometara od ostrva Dičiong. Naše dve flote su poslale nekoliko poruka upozorenja da se brod nalazi na našoj teritoriji, ali oni se nisu povukli sa naše teritoriju", kaže on.

Pjongjang je kasnije saopštio da njegov brod nije prešao granicu, i zatražio zvanično izvinjenje Južne Koreje.

Severnokorejski brod je teško oštećen pre nego što se vratio u svoje teritorijalne vode, rekli su južnokoresjki zvaničnici, dodajući da njihov brod nije pretrpeo nikakvu štetu

"Prema ratnim pravilima, naš brod je ispalio hice upozorenja. Na šta je severnokorejski patrolni brod omah odgovorio paljbom, i mi smo odmah uzvratili vatrom i isterali severnokorejski brod iz naših voda", kaže Li ki Sik.

Incident se dogodio samo nekoliko dana pred posetu američkog predsednika Baraka Obame Aziji.

Severna Koreja je posle najave njegovog dolaska zatražila direktne razgovore o svom nuklearnom programu.

Jang Mu Jin, profesor severnokorejskih studija, ocenjuje da bi ovaj incident mogao da predstavlja provokaciju,

"S obzirom da se sve desilo uoči razgovora Severne Koreje i Amerike, koji bi trebalo da se završe mirovnim ugovorom. Ne možemo da zanemarimo da je severna granična linija iskorišćena kao namerna provokacija da se Amerika uvuče u taj sukob", kaže on.

Tokom protekle decenije dve mornarice su dva puta imale okršaje duž morske granice, u kojima je bilo i žrtava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: