"Srušen" zid u Berlinu

Simboličnim rušenjem zida izgrađenog od džinovskih domino-ploča završena je svečanost obeležavanja 20- godišnjice pada Berlinskog zida.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2009.

22:12

Default images

Hiljade ljudi okupilo se ispred Brandenburške kapije u Berlinu da bi prisustvovali centralnom događaju proslave obeležavanje 20 godina od pada Berlinskog zida. Okupljenima su se obratili evropski lideri i američka sekretarka Hilari Klinton. Domine su rušene u nekoliko navrata, a prvu je simbolično gurnuo vođa poljskog sindikata "Solidarnost", sa parolom "Sve je počelo u Poljskoj".

Ni loše vreme, hladnoća ni kiša, nisu sprečili veliki broj onih koji su želeli da lično prisustvuju ovom jubileju, a ne da ga posmatraju iz toplih domova.

U odličnoj atmosferi održan je koncert državnog orkestra i opere, a zatim su se okupljenima obratili evroski lideri - predsednik Francuske Nikola Sarkozi, premijer Velike Britaniije Gordon Braun, predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, a zatim i čini se, bar prema izveštavanju nemačkih medija, najveća zvezda proslave, američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Video porukom obratio se okupljenima američki predsednik Barak Obama, a zatim je govorila nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Svi koji su tada živeli mogu da se sete šta su tačno radili te večeri. Za mene je to bio najsrećniji trenutak u životu. Dame i gospodo, bila je to prekretnica jednog doba. To danas znamo. Nemačka, Evropa i ceo svet koji je bio podeljen na dva bloka, ujedinjen je. Hladnom ratu došao je kraj", rekla je kancelarka Nemačke Angela Merkel.

"Pad Berlinskog zida poziv je svima nama da se borimo protiv represije, da se borimo protiv zidova koji još dele narode i teritorije širom sveta. Ovo je poruka koju ujedinjena Evropa ponosno prenosi svetu", kazao je predsednik Francuske Nikola Sarkozi.

"Hteo bih na ovom mestu u Berlinu da kažem da se nadam da je period konfrontacija iza nas, da je tranzicija ka novom multipolarnom svetu od suštinskog značaja za većinu, za sve zemlje u Evropi i u ostalom delu sveta. Potreba za jedinstvom je od ključnog značaja. Svet nastavlja da se bori protv ozbiljnih pretnji. Zajedno se borimo protiv terorizma, protiv kriminala i nadam se da smo okrenuli leđa preprekama koje nas dele“, rekao je predsednik Rusije Dmitrij Medevedev.

"Danas se sećamo svih Nemaca s obe strane zida, ali posebno Nemaca sa istočne strane koji su se pobunili i konačno bili u stanju da kažu - 'Dosta, biti slobodan je pravo koje dobijamo rođenjem i uzećemo ga u svoje ruke', milioni su u svojim srcima i u svojim mislima skupa sa ljudima koji su bukvalno svojim rukama srušili zid“, rekla je američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Okupljeni građani su ipak najviše uživali u simboličnom rušenju 1000 velikih domina koje su bile poređane duž linije koja je nekad razdvajala dve Nemačke.

Domine, koje su visoke oko dva i po metra, oslikali su mladi i učenici iz više zemalja sveta, a prvu je simbolično, sa parolom "Sve je počelo u Poljskoj", gurnuo nekadašnji vođa poljskog sindikata "Solidarnost" i kasniji predsednik Poljske Leh Valensa.

Domine su rušene u nekoliko navrata, a simbolično su ih gurnuli i gosti iz dve zemlje koje su i dalje podeljene onako kako je bila podeljena Nemačka, iz Koreje i s Kipra.

I kada je pala poslednja domina, nebo iznad Berlina zasvetlelo je od vatrometa, a slavlje se nastavlja uz kuvano vino i muziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: