Iran da prihvati plan UN-a

Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je Iran da prihvati predlog plana UN-a o rešenju nuklearnog programa te zemlje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2009.

20:29

Default images

Na osnovu tog predloga uranijum za medicinski reaktor bi se obogaćivao u nekoj drugoj zemlji. "Verujemo da ova ponuda predstavlja važnu mogućnost za Iran da podmiri i potraživanja za reaktor Teherana za medicinske i humanitarne potrebe i da započne proces vraćanja međunarodnog poverenja u njihov nuklearni program", izjavila je Klintonova.

Ukoliko Teheran ne ispuni svoje obaveze u vezi sa nuklearnim programom, moraće da snosi posledice, dodala je Klintonova, ne precizirajući kakve bi bile te posledice, preneo je Rojters.

Prethodno je američki ambasador u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Glin Dejvis izjavio da su SAD spremne da daju Iranu vremena da odluči da li će prihvatiti ovaj nacrt sporazum i dodao da se na to neće čekati u nedogled.

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele rekao je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Klintonovom, da strpljenje međunarodne zajednice nije "beskonačno".

Prema nacrtu sporazuma, koji je sastavio generalni direktor IAEA Muhamed el Baradej i objavio pre tri sedmice, Iran bi trebalo da 75 odsto zaliha nisko obogaćenog uranijuma pošalje u Rusiju i Francusku na dalju preradu, u zamenu za gorivo za istraživački reaktor u Teheranu u kome se proizvode radioaktivni izotopi, koji se koriste u terapiji kancera.

Osvrćući se na rezerve iranskih zvaničnika u pogledu slanja nisko obogaćenog uranijuma van zemlje pre isporuke goriva za reaktor, El Baradej je predložio da Iran uranijum najpre pošalje u neku treću, prijateljsku državu, dok gorivo ne bude isporučeno.

Iranski zvaničnici su izjavljivali da Teheran ne može da se odrekne uranijuma, pošto je reč o ključnom strateškom materijalu u odbrani od neprijatelja poput SAD i Izraela ili da bi mogao da deo uranijuma pošalje ukoliko u isto vreme dobije gorivo za reaktor.

Iran će sledeće godine ostati bez goriva uvezenog 1993, neophodnog za rad istraživačkog reaktora, podsetila je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: