Jeremić: Antifašizam nit vodilja

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić izjavio je da sećanje na pogrom Jevreja tokom II svetskog rata predstavlja trajnu moralnu, političku i društvenu odgovornost.

Izvor: FoNet, Beta

Ponedeljak, 09.11.2009.

20:13

Default images

"Današnji dan je ne samo dan sećanja na najstrašnije zločine već i na antifašističku borbu i našu zajedničku pobedu, pobedu ideja jednakosti i pravičnosti kao antipoda rasnom ekstremizmu", rekao je Jeremić na obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma u beogradskom Narodnom pozorištu.

On je rekao da "masovna ubistva i progoni sprovedeni u ime ideologije krvi i tla predstavljaju vrhunac anticivilizacijskog delovanja".

"Zato sećanje na ovo besramno nasilje predstavlja našu trajnu moralnu, političku i društvenu odgovornost", rekao je Jeremić.

Podsetio je da su u Kristalnoj noći, između 9. i 10. novembra 1938, uništene gotovo sve sinagoge koje su postojale u Nemačkoj, jevrejska groblja i radnje, da su stotine Jevreja ubijene na licu mesta, a da je više od 20.000 njih uhapšeno i odvedeno u koncentracione logore.

Jeremić je rekao da se Kristalna noć simbolički uzima kao početak holokausta, događaja koji će ostati zabeležen kao nezapamćeno ljudsko stradanje.

"Ali to nije bio samo simbolički, već nažalost i sasvim realan početak organizovanog i sistematski sprovedenog pogroma Jevreja, zločina nad šest miliona nedužnih civila, žrtava fašizma... To je bio zločin bez presedana u svetskoj istoriji, a fašizam do danas najmonstruoznije delo ljudske civilizacije", rekao je on.

Jeremić je rekao da je Srbija "danas zemlja koja ide napred, ponosna na sopstvenu tradiciju i identitet".

"Svojim ponašanjem danas, kao i u Drugom svetskom ratu, svedočimo da su naše osnovne vrednosti sloboda i pravda, kao jedini održivi temelji istinskog patriotizma", kazao je on.

Odajući poštu svima onima koji su izgubili život tokom Drugog svetskog rata, Jeremić je pozdravio prisutne učesnike Španskog građanskog rata iz Srbije, veterane Drugog svetskog rata, nosioce ordena narodnog heroja i drugih najviših vojnih odlikovanja i medalja za hrabrost, a posebno preživele logoraše i predstavnike jevrejske zajednice.

"Setimo se, uspravimo se, i izborimo se za ono što nijedna generacija pre nas nije u potpunosti i do kraja uspela, za trajno normalan, siguran i pravedan život za sve ljude na ovim prostorima", rekao je on.

Srbija je, boreći se za mir, jednakost i ravnopravnost u Drugom svetskom ratu pokazala da je borba protiv zla, kako je naveo ministar, "u korenu njenog bića".

"Naši preci su nam ostavili časno ime, kao i sećanje na borbu čiji je smisao ugrađen u temelje savremene Evrope, najvećeg mirovnog projekta u istoriji čovečanstva", rekao je on.

"Uveren sam da će Srbija budućnosti biti država koja će se hrabro i dostojanstveno zalagati za mir i dijalog među narodima i biti u prvim redovima borbe protiv svih oblika političkog ekstremizma", rekao je Jeremić.

Jeremić je kazao i da Srbija očekuje da dobije odgovarajući status pri Radnoj grupi za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja, istraživanja i sećanja na holokaust, koja deluje u okviru UN.

On je takođe najavio da će u znak sećanja na građane koji su učestvovali u Španskom građanskom ratu, iduće nedelje u Madridu postaviti spomen-ploču posvećenu učesnicima i žrtvama tog sukoba iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: