Irak: Usvojen izborni zakon

Irački parlament usvojio je dugo odlagani izborni zakon, čime je pripremljen put za parlamentarne izbore u januaru naredne godine.

Izvor: B92

Nedelja, 08.11.2009.

19:37

Default images

Parlamentarni izbori predstavljaju ključni test za Irak, zemlju koja je 11. proizvođač nafte u svetu, i oporavlja se posle verskih sukoba nakon američke intervencije 2003. godine, preneo je Rojters.

Odlaganje donošenja zakona, zbog neslaganja o načinu glasanja u Kirkuku, dovelo je u pitanje izbore zakazane za 16. januar, a američki zvaničnici saopštili su da bi taj spor mogao uticati na planove o smanjenju američkih trupa u narednoj godini.

Manjinski Kurdi u Iraku tvrde da je Kirkuk, koji se nalazi na ogromnim naftnim nalazištima, njihova postojbina, i žele da bude uključen u njihovu poluautonomnu severnu enklavu.

Naposletku je postignut kompromis, čime je uglavnom izbegnuto da zemlja bude prinudjena da odluči o sudbini Kirkuka, a od 196 prisutnih poslanika, njih 141 je glasalo za izborni zakon.

Kirkuk je jedno od nekoliko žarišta koja bi mogla dovesti do nasilja i sukoba vlade u Bagdadu, predvodjene Arapima, i Kurda koji su uživali veliki stepen nezavisnosti od Zalivskog rata 1991, podsetio je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: