Raspeće ostaje u učionicama?

Više od 80 odsto Italijana protivi se odluci Evropskog suda za ljudska prava da se iz učionica uklone raspeća, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnenja.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 08.11.2009.

19:18

Default images

List "Korijere dela sera" objavio je rezultate ankete, u kojoj se 84 odsto Italijana izjasnilo da želi da raspeća ostanu u učionicama, 14 odsto je za njihovo uklanjanje, dok je dva odsto navelo da nema mišljenje o tom pitanju.

Mnogi koji su se izjasnili za zadržavanje raspeća u učionicama nisu katolici, a 68 odsto anketiranih je navelo da nikada nisu prisustvovali misi, ali da žele da raspeća ostanu u školama, preneo je Rojters.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je, pre pet dana, presudu da škole u Italiji treba da uklone raspeća iz učionica, navodeći da njihovo prisustvo može da ometa decu koja nisu hrišćani.

Sudski slučaj pokrenula je Italijanka Soile Lautsi, žaleći se da njena deca moraju da idu u javnu školu u severnom delu Italije u kojoj se raspeće nalazi u svakoj prostoriji, što narušava njeno pravo da deci obezbedi sekularno obrazovanje.

"Prisustvo raspeća može biti ohrabrujuće za pobožne učenike, ali može biti i uznemirujuće za đake drugih vera ili ateiste, posebno ako pripadaju verskim manjinama", navedeno je u sudskoj presudi.

U presudi se naglašava da je cilj javnog obrazovanja "podsticanje kritičkog mišljenja", a Lautsi je dobila 5.000 evra odštete.

Odluka suda u Strazburu izazvala je oštru reakciju Vatikana i velikog broja italijanskih zvaničnika.

"Vatikan je šokiran i ožalošćen presudom Evropskog suda", izjavio je portparol Vatikana Federiko Lombardi, naglasivši da je pokušaj da se "simbol milosrdja" isključi iz obrazovanja odraz kratkovidosti.

Italija je najavila da će uložiti žalbu na odluku Evropskog suda, koju su članovi vlade premijera Silvija Berluskonija nazvali "sramotnom, uvredljivom, apsurdnom" i "neprihvatljivom".

Odluku suda u Strazburu podržala je samo nekolicina italijanskih političara, kao i članovi komunističke partije i ateističke grupe.

Dva zakona iz dvadesetih godina, kada su fašisti bili na vlasti, propisuju da škole moraju da izlože raspeća. Iako ti zakoni nisu strogo primenjivani od 1984. godine, kada je rimokatoličanstvo prestalo da bude državna religija, ti zakoni tehnički i dalje važe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: