Salvador: Uragan usmrtio 91 osobu

Najmanje 91 osoba je poginula u poplavama i klizištima koje je prouzrokovao uragan Ida u Salvadoru, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Umberto Senteno.

Izvor: B92

Nedelja, 08.11.2009.

17:39

Default images

Vlada je proglasila vanredno stanje na pet područja, očekujući da će biti još žrtava kako spasilački timovi idu ka teže pogođenim oblastima, prenosi Rojters. Ida je trenutno uragan prve kategorije petostepene Safir-Simsonove skale, a predviđa se da bi do kraja dana mogao prerasti u drugu kategoriju. Postepeno slabljenje se očekuje krajem sutrašnjeg dana.

Prema predviđanju američkog Nacionalnog centra za uragan, očekuje se da će krajem dana uragan zahvatiti Meksički zaliv i da bi mogao da ojača približavanjem naftnim i gasnim postrojenjima u centralnom delu zaliva.

Pre nego što dođe do obala SAD krajem sedmice uragan će verovatno oslabiti, saopštio je taj centar.

Kompanije koje imaju postrojenja u Meksičkom zalivu, među kojima meksička državna kompanija "Pemeks", aktivno prate kretanje oluje, ali još nisu evakuisale fabrike niti prekinule proizvodnju.

Upozorenje na uragan je izdato za poluostrvo Jukatan u Srednjoj Americi, što znači da se u toj oblasti uragan očekuje u roku od 24 sata.

Oluja Ida je prvo prerasla u uragan u četvrtak, na obali Karipskog mora kod Nikaragve, da bi nakon privremenog slabljena ponovo ojačala u subotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: