BiH: Prvo kompromis pa EU i Nato

Ambasadori SAD i Švedske u BiH Čarls Ingliš i Bose Hedberg poručili su da je neophodan kompromis političkih lidera kako bi zemlja brže krenula ka članstvu u EU.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 08.11.2009.

17:24

Default images

Učestvujući na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", posvećenoj "Butmirskom procesu i krizi političke odgovornosti", Ingliš i Hedberg su ponovili da je "butmirski proces" zajednička inicijativa SAD i EU, kako bi se stvorili uslovi da BiH u narednom periodu podnese aplikaciju za punopravno članstvo u Uniji i NATO.

Hedberg je, kako prenose mediji, rekao da BiH ne može postati punopravna članica Evropske unije sve dok je u toj zemlji Kancelarija visokog predstavnika (OHR).

On je istakao da u BiH postoje različita mišljenja o tome u kom pravcu se kreće zemlja i naglasio da je BiH stupanjem u članstvo Saveta Evrope 2002. godine preuzela brojne obaveze koje mora ispuniti i koje su ujedno i uslov za punopravno članstvo u EU.

"Uloga i prisustvo međunarodne zajednice u BiH rezultat je Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali politički lideri u BiH moraju znati da sa OHR-om, BiH ne može postati punopravan član EU", rekao je Hedberg.

"U BiH se politička sukobljavanja dešavaju na osnovu etničke pripadnosti i zbog toga BiH u procesu evropskih integracija zaostaje za zemljama u regionu", navodi on.

Američki ambasador Ingliš je rekao da SAD i EU mogu i žele pomoći BiH kako bi se došlo do rešenja i brže i lakše krenulo ka evroatlantskim integracijama.

On je istakao da politički lideri u BiH moraju da shvate da je došlo vreme kompromisa i da BiH ne sme zaostajati za zemljama u regionu.

"Politički lideri u BiH podeljeni su između dve krajnosti. Svaka od tih krajnosti sprečava lidere u BiH da dođu do kompromisa koji će odvesti BiH da punopravnog članstva u EU i NATO-u", rekao je Ingliš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: