Antifa: Dan borbe protiv fašizma

Povodom Dana borbe protiv fašizma pokret Antifašistkinje i antifašisti u akciji organizovaće u ponedeljak protestni marš pod nazivom "Solidarno protiv fašizma".

Izvor: B92

Nedelja, 08.11.2009.

16:26

Default images

U svetu se u ponedeljak obeležava "Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma". Neke ultranacionalističke organizacije u Srbiji optužile su organizatore marša da se radi o prikrivenoj “Povorci ponosa”. U Ministarstvu unutrašnjih poslova potvrđeno je za B92 da će biti preduzete sve mere opreza, kako ne bi došlo do incidenata.

Sa četkama i kantama lepka, po kišnom danu, aktivisti pokreta “Antifašistikinje i antifašisti u akciji”, lepili su plakate kojima pozivaju sve građane da se priključe najavljenom maršu solidarnosti.

Marš će početi na trgu Nikole Pašića, koji će imati simboličan naziv "Trg generalnog štrajka", a završiće se na Akademskom Platou, odnosno "Platou solidranosti".

“Cilj nam je da sprečimo zaborav svega, od vešanja antifašista na Terazijama, preko nacionalističkih divljanja i ratova tokom 90-tih, do državne zabrane Povorke ponosa. Mi moramo sprečiti ljude da ne zaborave da se takve stvari ne bi ponovile”, kaže aktivistkinja Maja Krek.

Ipak i na najavu održavanja ovog marša, na internet forumima ultradesničarskih organizacija stigle su i pretnje identične onim kada je trebalo da bude održana Povorka ponosa. Podsetimo, nedavno je grupa huligana napala dvoje aktivista koji su lepili plakate za održavanje antifašističke tribine. “Postoji to mišljenje da kada nego govori o fašizmu i antifašizmu danas, da taj neko misli da je srpsko društvo fačističko, mi to ne mislimo, ne živmo u fašističkom društvu, ono protiv čega se mi borimo jeste popularizacija fašizma”, objašnjava Matija Medenica.

“To što se dešava nama, ljudima koji se borimo, jer ne trpimo fašističko nasilje, odnosno nemamao tamniju boju kože na primer, je manji problem, to prosto oslikava koji problem neke grupacije u društvu imaju svakog dana, šta oni kada napuštaju svoja četiri zida kako se osćeaju, kako se ponašaju, na šta moraju da paze”, navodi on.

Država je posle otkazivanja Povokre ponosa i napada na francuskog navijača Brisa Tatona najvila oštru borbu, pa čak i zabranu svih organizacija koji šire kensofobiju,antisemitizam, otvoreno pozivaju na mržnju i nasilje.

Tada su uhapšene i vođe desiničarke organizacije Obraz i Pokret 1389. Kako nam je rečeno u Ministrastvu unutrašnjih poslova nema indicija da bi sutra moglo da dođe do napada na aktiviste.

Ipak prema našem izvoru policija će preduzeti sve neophodne mere da zaštiti sve učesnike sutrašnjeg antifašističkog marša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: