Iran:Rusija mora da isporuči rakete

Poslanik iranskog parlamenta Aledin Borudžerdi upozorio je Rusiju da bi odlaganje isporuke protivavionskih raketa Teheranu moglo da ugrozi odnose dveju zemalja.

Izvor: B92

Nedelja, 08.11.2009.

17:09

Default images

"Ukoliko Rusi ne ispune obećanje, to će biti negativna tačka u odnosima dveju zemalja", rekao je Borudžerdi, predsedavajući Odbora za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku iranskog parlamenta. Rusija se 2007. godine obavezala da će Iranu isporučiti rakete S-300 zemlja-vazduh, ali od tada nijedna raketa nije isporučena.

SAD i Izrael su se oštro usprotivile ovom sporazumu pošto bi se na taj način značajno pojačala iranska protivvazdušna odbrana.

Rusija pomaže Iranu i u gradnji nuklearne elektrane u jugozapadnom lučkom gradu Bušejru čije je otvaranje takođe odloženo i očekuje se za nekoliko meseci.

U oktobru su se međunarodni pregovarači sporazumeli sa Iranom da se 1,2 tone slabo obogaćenog uranijuma, ili oko 70 odsto ukupnih iranskih zaliha, do kraja godine pošalje u Rusiju na dalje obogaćivanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: