LDP: Najgori ugovor za “Južni tok“

LDP ocenjuje da je Srbija potpisala najgori ugovor sa Rusijom o “Južnom toku" i kritikuje Vladu što nije postigla gasni aranžman kao ravnopravni partner.

Izvor: B92

Subota, 07.11.2009.

16:49

Default images

"Vesti koje stižu iz Ljubljane o detaljima rusko-slovenačkog sporazuma o učešću u gasovodu Južni tok pokazuju da je LDP bio u pravu kada smo tražili drugačiji dogovor i partnerske odnose sa ruskom stranom", navedeno je u saopštenju te stranke.

Pokazalo se da je ruska strana, suočena sa ozbiljnim pregovaračima, spremna da pristane na ravnopravne poslovne odnose, naveo je LDP i ocenio "da je brzopletim i amaterskim ulaskom u posao Srbiji naneta materijalna i strateška šteta koju ćemo plaćati decenijama".

Slovenci su pregovarali skoro dve godine, a "neodgovorni političari i partijski upravnici javnih preduzeća u Srbiji pristali su na prvu naznaku uslova iz Moskve", dodao je LDP navodeći da to nema veze sa prijateljstvom dveju zemalja, "reč je o ugrožavanju energetske nezavisnosti Srbije".

U saopštenju se naglašava da to ugrožavanje ima i svoju vrednost u novcu, pošto je Srbija izgubila NIS, prepustila većinski paket vlasništva nad gasovodom ruskoj strani i ostavila monopol u uvozu gasom stranoj kompaniji “Jugorosgas“ koja je protekle godine na proviziji ostvarila profit veći od 20 miliona evra.

"Istoj toj kompaniji, vladajuća većina pokušava ovih dana, preko Skupštine Srbije, na protivzakonit način da obezbedi specijalan tretman u eksproprijaciji zemljišta na području južne Srbije od Niša prema Vranju", naveo je LDP.

Slovenija nije dala garanciju da neće povećavati poreske stope, niti je poklonila poseban poreski tretman, a Srbija je potpisala sporazum koji je dovodi u višedecenijski podređeni položaj, naveo je LDP i zaključio da su srpske vlasti pristale na gori i skuplji dogovor nego ostale učesnice budućeg “Južnog toka“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: