Pakistan: Zauzeto uporište talibana

Pakistanska vojska ušla je u poslednje od tri uporišta talibanskih pobunjenika na severu zemlje.

Izvor: Beta

Petak, 06.11.2009.

15:15

Default images

Započeta 17. oktobra, vojna ofanziva u Južnom Vaziristanu, glavnom talibanskom uporištu i skloništu Al Kaide, izazvala je talas osvetničkih napada u kojima je prošlog meseca stradalo 300 civila i pripadnika bezbednosnih snaga.

Današnji napad u Islamabadu, u kome su ranjeni jedan oficir i jedan vojnik, bio je treći za dve sedmice. Prema navodima policije, napadači su uspeli da pobegnu, a nije poznato da li je ranjeni visoki oficir učestvovao u ofanzivi u Južnom Vaziristanu.

Talibani pokušavaju da napadima oslabe vojnu ofanzivu, ali je vojska nastavila prodor ka izolovanom, planiniskom regionu ka granici sa Avganistanom i danas ušla u Makin, rodni grad nekadašnjeg talibanskog lidera Bejtulaha Mehsuda, ubijenog u bombardovanju u avgustu prošle godine.

Vojska je pretresla Mehsudovu kuću, u znak osvete zbog napada u prestonici.

Napad u Islamabadu je treći u kome je meta bio visoki oficir u rangu generala, i svi su izvršeni u prestonici.

Niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali se sumnja na talibane koji su objavili rat pakistanskoj vladi optuživši je da je antiislamska i da podržava američki rat protiv terorista.

Pakistanska vojska saopštila je da nastavlja ofanzivu u Južnom Vaziristanu i da sada vodi ulične borbe u svakom od tri uporišta ekstremista u regionu - u gradovima Makin, Sararoga i Lada.

U toj operaciji, navela je vojska, ubijeno je na stotine pobunjenika i stotine su ranjene.

Portparol talibana demantovao je te navode, rekavši da oni nisu izgubili ni desetinu svojih boraca. Dodao je i da talibani namerno odvlače vojsku dublje u region, kako bi je imali "u klopci" kako se zima približava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: