Ukrajina platila gas za oktobar

Ukrajina je platila Rusiji za gas isporučen u oktobru, izjavila je premijerka Ukrajine Julija Timošenko.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.11.2009.

15:02

Default images

Pres služba ukrajinskog predsednika Viktora Juščenka je precizirala da je dug za oktobar od 500 miliona dolara isplaćen specijalnim pravima vučenja Međunarodnog monetarnog fonda, preneo je Rojters.

Portparol Evropska komisije je danas izjavio da je Ukrajina obavestila Komisiju da u svojim skladištima ima 25 milijardi kubnih metara gasa, što bi trebalo da bude dovoljno da se spreči prekid isporuka evropskim potrošačima tokom zime.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso pozvao je u četvrtak ukrajinskog predsednika Viktora Juščenka da spreči svako odlaganje plaćanja ruskog gasa koje bi moglo da pogodi građane Evropske unije.

Ruski gas učestvuje sa 20 odsto u ukupnoj potrošnji gasa u EU, od čega se 80 odsto transporuje preko teritorije Ukrajine.

Prema sporazumu "Naftogasa" i "Gasproma", ukrajinska kompanija je obavezna da isporučeni gas plati najkasnije do 7. u narednom mesecu, što znači da je danas bio krajnji rok za plaćanje oktobarskih isporuka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: