Počela "Slobodna zona"

Projekcijom filma "Kako se kuvala istorija" slovačkog autora Petera Kerekeša počeo je peti po redu festival angažovanog filma "Slobodna zona".

Izvor: B92

Petak, 06.11.2009.

12:14

Default images

Festival je svečano otvorila glumica i dobitnica nagrade "Osvajanje slobode" Fonda "Maja Maršićević-Tasić", Mirjana Karanović.Do 11. novembra u DKC-u i bioskopu "Balkan" biće prikazano 28 dokumentarnih i igranih filmova iz celog sveta, a sav prihod od prodatih ulaznica tradicionalno ide u humanitarne svrhe, projektu "Hrana za sve".

Publika je prvo naučila nove recepte, i to od ratnih kuvara, čija je hrana igrala ulogu u bitkama presudnim za istoriju Evrope, a odmah potom je mogla da sagleda i istoriju berlinskog zida iz ugla zečeva, gledajući film "Zečevi Berlina".

Na probranom repertoaru Slobodne zone našla su se angažovana ostvarenja koja otvaraju bitne društvene teme, u skladu sa ciljem festivala da afirmiše pitanja ljudskih prava na zanimljiv način i tako podstakne na razmišljanje, a možda i na akciju, kaže koselektorka Branka Pavlović.

"Mi želimo da postaknemo ljude na solidarnost", rekla je Pavlovićeva. Otvarajući festival, glumica Mirjana Karanović, rekla je da je sloboda misli i govora preduslov za svaku drugu slobodu.

Na Slobodnu zonu, kao gosti dolaze i autori i producenti filmova. Jedan od njih je ove godine i reditelj filma "Džihad za Ljubav" Parvez Šarma.

"Džihad za ljubav govori o konfliktu između islama i homoseksualnosti. To je potpuno drugačiji pogled na islam i nadam se da će se publici u Beogradu dopasti film", rekao je Parvez Šarma.

Povodom svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma 9. novembra, Slobodna zona će u bioskopu Balkan održati tribinu "Ima li neonacizma u Srbiji", na kojoj će učestvovati istoričar Predrag Marković, Miljenko Dereta iz Građanskih inicijativa i žrtva Holokausta Ildi Ivanji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: