Cvetković:Vlada vodi dobru politiku

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je dogovor sa MMF-om potvrda da vlada vodi dobru i održivu politiku.

Izvor: B92

Petak, 06.11.2009.

09:49

Default images

Nema boljeg odgovora dežurnim kritičarima i bolje potvrde da ova vlada vodi dobru i održivu politiku, na kraći, ali i na srednji i dugi rok, od uspešno okončanih pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom", rekao je premijer u intervjuu "Politici".

Cvetković je naglasio da taj dogovor nije samo običan sertifikat, već i dokaz uverenosti MMF-a da Srbija zaslužuje da joj odobri dalje korišćenje zajma od gotovo tri milijarde evra: "da smo kredibilni partner i da ćemo taj novac moći da vratimo".

Odluku kada ćemo i koliko novca povući, premijer prepušta Narodnoj banci, uz napomenu da to nisu pare za budžet već za devizne rezerve, koje su i bez tih sredstava više nego solidne, dostigavši 9,7 milijardi evra.

Glavni "kamen spoticanja", prema njegovim rečima, bilo je definisanje održive ekonomske i fiskalne politike na srednji i duži rok, što znači da se država neće prezadužiti tako da dođe na ivicu kolapsa.

Održiva politika, kako je rekao, podrazumeva da se u srednjem roku deficit svede na nulu ili na nivo koji se može finansirati iz sopstvenih izvora bez zaduženja.

Što se tiče rokova, Cvetković je rekao da sledeće godine deficit treba da svedemo sa 4,5 na četiri odsto BDP-a, u 2011. na tri, u narednoj na dva i onda na jedan odsto, "što je potpuno održivo".

Istakavši da je deficit u kriznim godinama "lek za recesiju", on je naveo da smo se ove godine neto zadužili samo za novih 200-300 miliona evra, dok sve drugo zaduženje, kojim smo platili dospele obaveze, ne povećava dug.

U narednim godinama, "ići ćemo na smanjenje deficita i restrukturisaćemo budžetsku potrošnju, smanjivanjem tekuće u korist kapitalne potrošnje, i to tako da kapitalni deo budžeta bude veći od deficita", naveo je premijer.

On je rekao da će penzije, kao i plate, ostati zamrznute i u 2010. godini, a od 2011. počeće indeksacija u skladu sa zakonskim predlogom koji će biti pripremljen do sledećeg dolaska MMF-ove misije, u februaru. Njime će, takođe, biti pooštrena kontrola i kriterijumi za odlazak u penziju.

Premijer je naglasio da će penzije pratiti kretanja u privredi i dodao da "imamo dosta opcija i verujem da ćemo naći prihvatljivu i za državu i za penzionere".

"Da bi MMF-ov bord krajem decembra potvrdio zaključenje revizije, treba da usvojimo budžet i prateće zakone koji će obezbediti da prihodi budu na dogovorenom nivou, kao i da Skupština usvoji zakone koji su osnov za racionalizaciju administracije na republičkom i lokalnom nivou", rekao je Cvetković i dodao da su sa MMF-om dogovorene globalne cifre, "u koje treba da upakujemo pojedinačne budžetske stavke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: