Honduras i dalje bez Vlade?

Roberto Mikeleti je najavio je da će formirati vladu bez učešća svrgutog predsednika Manuela Zelaje,sa kojim se dogovorio o okončanju četvoromesecne krize.

Izvor: B92

Petak, 06.11.2009.

09:30

Default images

"Završili smo proces formiranja jedinstvene vlade, koja predstavlja široki spektar, uprkos činjenici da Zelaja nije poslao listu predstavnika", rekao je Mikeleti. Mikeleti je na čelo Hondurasa došao posle vojnog udara i zbacivanja s vlasti i proterivanja predsednika Zelaje pre četiri meseca.

On je pod pritiskom međunarodne zajednice pristao prošle sedmice na povratak Zelaje u zemlju i na vlast. Dva rivala su se dogovorili da formiraju jedinstvenu vladu, ali je došlo do neslaganja oko toga ko treba da bude na čelu kabineta.

Iako je Zelaja odbio da imenuje članove kabineta, Mikeleti je rekao da će nastaviti bez njega, prenela je agencija Rojters. Posle te Mikeletijeve najave, Zelaja je rekao da je dogovor o okončavanju političke krize propao.

On je preko svog predstavnika poručio da neće priznati rezultate predsedničkih izbora zakazanih za 29. novembar.

Predsednik Hondurasa je izjavio da ukoliko Kongres ne održi specijalnu sednicu na kojoj će ga odmah vratiti na vlast, rizikuje se da sporazum ne uspe.

Od vojnog udara 28. juna Honduras je zapao u najveću političku krizu u poslednje dve decenije, zemlja se od tada nalazi i u diplomatskoj izolaciji, a uskraćena joj je i humanitarna pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: