Iran testira nuklearnu tehnologiju?

Međunarodna agencija za atomsku energniju traži od Irana da objasni dokaze koji ukazuju da se vrše eksperimenti sa naprednim dizajnom nuklearnih bojevih glava.

Izvor: Tanjug

Petak, 06.11.2009.

09:25

Default images

Samo postojanje ove tehnologije je, piše "Gardijan", zvanično tajna u Americi i Velikoj Britaniji, a prema do sada neobjavljenim dokumentima iz izveštaja IAEA "potencijalne vojne ambicije iranskog nuklearnog programa", postoje osnovane indicije da su iranski naučnici testirali izuzetno eksplozivne komponente ovog dizajna.

Delovi ovog izveštaja objavljivani su ranije, ali se do sada nije znalo da su sadržali dokumentaciju o tako naprednim bojevim glavama.

Ova napredna tehnologija omogućava proizvodnju bojevih glava manjeg prečnika i olakšava njihovo postavljanje na projektile, a dokazi koji ukazuju da Iran tom tehnologijom raspolaže, uglavnom potiču iz zapadnih obaveštajnih izvora.

Direktor IAEA Mohamed el Baradej do sada je uglavnom bio skeptičan prema sličnim informacijama, naročito posle rata u Iraku, ali sada, kako kaže, "dobijene informacije potiču od različitih izvora tokom različitih vremenskih perioda, konzistentne su i dovoljno sveobuhvatne i detaljne da je potrebno da Iran na njih reaguje".

Iran, međutim, na nove dokaze još uvek nije odgovorio, a čitav slučaj ukazuje koliko je potrebno da se iransko nuklearno pitanje što pre reši diplomatskim putem, piše "Gardijan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: