Imenovani branilac za Karadžića

Ako Radovan Karadžić odbije da se na početku suđenja, 1.marta, pojavi u sudnici, biće mu nametnut pravni zastupnik, kaže potparolka Haškog suda Nerma Jelačić.

Izvor: B92

Petak, 06.11.2009.

01:29

Default images

Sudsko veće Haškog tribunala u procesu protiv Radovana Karadžića odlučilo je da uvede i branioca u taj slučaj pošto optuženi odbija da uđe u sudnicu. Imenovanje branioca pravno se razlikuje od nametanja branioca, rekla je Jelačićeva.

"U sklopu odluke sudskog veća je i rešenje da novi pravni zastupnik treba da ima određen broj meseci da se spremi za suđenje, tako da je još dodeljeno tri i po meseca, i u tom preriodu, od imenovanja pa na dalje, imenovani pravni zastupnik treba da se spremi za pojavljivanje u sudu", rekla je Jelačićeva.

"Ovo je imenovanje pravnog branioca koji će svakako imati svoju ulogu u sudnici, ali Karadžić i dalje ima pravo da se zastupa sam. U sklopu iste odluke, sudsko veće poziva ga da nastavi da se sprema za svoju odbranu i da nastavi da piše svoje podneske, ali ga i upozorava, u poslednjem delu odluke, da će, ako se 1. marta ne pojavi u sudnici ili nastavi da opstruira rad suda, pravni zastupnik onda, osim što je imenovan, postati i nametnuti zastupnik, tj. preuzeće sve dužnosti odbrane na sebe", objasnila je Jelačićeva.

Pravni savetnik Radovana Karadžića, Goran Petronijević, kaže da odbrana nije zadovoljna odlukom sudskog veća i da će najverovatnije, posle konsultacija, uložiti žalbu.

"Što se tiče perioda koji je ostavljen za pripremu, nekih tri i po meseca, to nije dovoljno. Mi smo optimalno tražili godinu dana, zatim je u podnesku Karadžić tražio deset meseci i na kraju smo, na neki način, prihvatili čak i osam meseci", rekao je Petronijević.

"Ipak, ovo što je sudsko veće učinilo je korak ka nama - ostavilo je pravo samozastupanja, sa učešćem čitavog tima na način na koji to već definisano, dakle nijedno njegovo pravo nije suspendovano. Preporučeno je postavljenje 'stend baj' branioca, ali da li će taj koga budu postavili ili imenovali biti spreman da za tri meseca uđe u sudnicu, to ćemo videti", smatra on.

U poslednjem pojavljivanju pred sudijama, u ponedeljak, Karadžić je rekao da ne želi da bojkotuje suđenje, ali da ne može da učestvuje u procesu sve dok ne bude spreman za odbranu.

Predsedavajući sudija mu je na to odgovorio da o spremnosti za suđenje "odlučuje sudsko veće, a ne pojedinac", podsećajući da je njegove argumente odbacilo i žalbeno veće Tribunala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: