Bolji uslovi za naučnike

Ministarstvo za nauku planira da novcem iz zajmova, u vrednosti od 20 miliona evra, obezbedi naučnicima uslove za rad kakve imaju eksperti u inostranstvu.

Izvor: Politika

Petak, 06.11.2009.

01:05

Default images

Stručnjacima će, kako obećavaju nadležni, biti obezbeđeni povoljniji uslovi za povratak iz dijaspore, ali i za rad.Precizni podaci o tome koliko ima stručnjaka uz Srbije u inostranstvu i kojim se disciplinama bave se tek prikupljaju.Baza podataka stručnjaka iz dijaspore za sada broji 500 imena, a u ministarstvu nauke se nadaju da će taj broj dostići 10.000 naučnika.

Prof. dr Nada Dragović, pomoćnica ministra za razvoj naučnoistraživačkih kadrova, kaže da će se ulagati u naučnu infrastrukturu, adaptaciju postojećih zgrada i laboratorija, nabavku nove kapitalne opreme za istraživanja, kako bi se stvorili uslovi za rad kakve naši naučnici imaju u stranim laboratorijama i institutima.

Takođe, u planu je izgradnja stambenih objekata u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu gde će naučnici moći po nekomercijalnim uslovima da kupe ili iznajme stan.

"Za ambiciozan i koristan projekat, međutim, država koja za nauku iz budžeta izdvaja 0,3 bruto društvenog proizvoda, nema dovoljno sredstava, pa će ona biti obezbeđena kroz zajmove Evropske investicione banke, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i drugih finansijskih institucija", objašnjava Dragovićeva.

Prema njenim rečima, broj naučnika se svakodnevno povećava, a očekuje se intenzivniji razvoj baze tokom 2010. godine.

"Nadam se da ćemo očekivani broj od 10.000 naučnika prikupiti u bazi podataka u naredne dve-tri godine. Broj naučnika u dijaspori teško je utvrditi, jer se evidencija ne vodi na odgovarajući način, niti se statistički obrađuju podaci o migraciji i imigraciji naučnika u proteklom periodu. Zato smo započeli formiranje baze", kaže prof. dr Dragović.

Odgovarajućih podataka nema ni o naučnim disciplinama kojima se bave naši stručnjaci, ali, kako objašnjava pomoćnica ministra, ipak se pouzdano može reći da je najveći broj iz oblasti informacionih tehnologija, tehničko-tehnoloških i prirodnih nauka.

Većina njih živi u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji, ali ima ih dosta i u Nemačkoj, Francuskoj, a u poslednje vreme i u Španiji.

U Ministarstvu za nauku kažu da će najveći broj naučnika iz dijaspore moći da rade u oblasti tehnološkog razvoja, inovacija i transferu tehnologija, budući da je jedan od ciljeva u narednih pet godina približavanje nauke privredi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: