Špilman: Policija obezbedila novac

Suđenje akterima afere "kofer" - bivšem viceguverneru NBS Dejanu Simiću i funkcioneru SPS-a Vladimiru Zagrađaninu nastavljeno je saslušanjem Šaloma Špilmana.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2009.

18:38

Default images

Svedočeći putem video linka iz Tel Aviva, Špilman je rekao da je od njega traženo 2 miliona evra, najverovatnije za mito i da je on odbio da taj novac da. Nakon što je njegova kompanija odlučila da slučaj ucenjivanja prijavi, policija je osmislila akciju s koferom.

Šalom Špilman je rekao da do informacija nije dolazio direktnim putem. On je objasnio da je "linija obaveštavanja“ išla od bivšeg viceguvernera Dejana Simića, preko direktora Kreditno eksportne banke Vladana Zagrađanina, koji je sve što ima prenosio Špilmanovom saradniku Vladimiru Cizelju iz Kardan grupe, a ovaj regionalnom direktoru TBI grupe Zevu Hadaru ili Špilmanu lično.

Šalom Špilman je rekao da je od Vladimira Cizelja dobio informaciju da neki ljudi iz NBS traže 2 miliona evra, ali da nije dobio informaciju za šta i kome. On pretprostavlja da se radi o novcu za mito, koji bi bio upotrebljen kako bi se izdejstvovala dokapitalizacija penzionog fonda TBI Dunav. Špilman je još rekao da je preko Sekule Pijevčevića podneo krivičnu prijavu za pokušaj ucene, a da je policija organizovala novac sa 100.000 evra.

Špilman je dodao da je jedina njegova uloga u prenosu novca bila ta, što je poslao faks sa brojem telefona, čije su poslednje tri cifre bile šifra za otvaranje kofera s novcem. Kako je rekao faks je poslao guverneru i tadašnjem viceguverneru Narodne banke Srbije Radovanu Jelašiću i Dejanu Simiću.

Branioci očekuju da svedočenje Špilmana sud uzme s rezervom.

"Čovek je rekao ono o čemu nema neposredna saznanja već su to sve priče iz druge, treće neki put i červrte ruke. On nije konkretno bio prisutan prilikom konkrtetnog događaja o kome se ovde sudi“, kaže branilac Vladana Zagrađanina, Dobrivoje Glavonjić.

Tužilaštvo i odbrana saglasni su da je svedočenjem Špilmana završen dokazni potupak.

"Ostaje se da se izvedu dokazi citanjem pisanih dolaza koji se nalaze u spisima predmeta, to je formalna stvar i mi smo sa tim dokazima upozanti i smatram da bi na prvom sledećem pretresu ili eventuilano ovom iza njega mogli da pristupimo završnim rečima i donošenju odluke u ovom postupku“, objašnjava branilac Dejana Simića, Dragoslav Ognjanović.

Simić i Zagrađanin su uhapšeni 11. januara 2006. godine u stanu bivšeg viceguvernera NB u Beogradu, gde je policija pronašla akt tašnu sa 100.000 evra, zbog čega je taj slučaj u javnosti poznat kao "afera kofer". Oni se terete za primanje mita, odnosno za posredovanje u primanju mita kako bi NBS vratila dozvolu za rad Kreditno eksportnoj banci, članici TBI grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: