"Nema razloga za paniku od H1N1"

Nema razloga za posebnu paniku, jer Epidemiolog Branislav Tijodorović kaže da smrtnost od virusa novog gripa nije veća od smrtnosti od sezonskog.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2009.

17:50

Default images

I pored toga što je epidemiološka situacija u Srbiji nepovoljna, dr Branislav Tijodorović, član radne grupe za pandemiju novog gripa kaže da nema razloga za paniku, jer je ovaj prvi veći talas oboljevanja od virusa novog gripa očekivan.

Tijodorović u izjavi za B92 insistira na tome da nema potrebe za panikom, niti značajnom promenom ponašanja, uz mere opreza uobičajene u sezoni gripa.



"Smrtnost od virusa novog gripa nije ništa drugačija ili veća od smrtnosti od seztonskog, sa kakvim se suočavamo svake godine. Ne treba se ponašati ništa drugačije nego obično u sezonama gripa - dovoljno je češće prati ruke, koristiti vlažne maramice i izbegavati direktan kontakt sa osobama koje su prehlađene. Odlasci na javna mesta, koncerte, u bioskope ili kafiće ne mogu se smatrati posebno rizičnim".

Tijodorović je objasnio i ko su rizične grupe, kod kojih bi novi grip mogao da prouzrouje dodatne probleme.

"U rizične grupe spadaju hronični bolesnici od kardiovaskularnih bolesti, bolesti respiratovrnih puteva, dijabetičari, kod kojih virus H1N1 može da izazove komplikacije. Upravo je to bio slučaj sa penzionerkom iz Ćuprije, koja je preminula u sredu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: