Vlada utvrdila zakon o Vojvodini

Vlada Srbije utvrdila je Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2009.

17:47

Default images

Tim zakonom se, kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, nadležnosti pokrajine usklađuju sa ustavnim rešenjima, dosledno se sprovodi proces decentralizacije i koncept široke autonomije Vojvodine, bez elemenata državnosti.

Na današnjoj sednici usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Republike Srbije i Republike Portugal o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, Predlog zakona o potrvrđivanju ugovora između Republike Srbije i Republike Estonije o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, Predlog zakona o potvrđivanju ugovora između Republike Srbije i Irske o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Doneta je i Uredba o izmenama i dopunama uredbe o načinu korišćenja sredstava za regresiranje mineralnih đubriva za jesenju setvu 2009. godine.

Usvojen je i zaključak o prenosu akcija preduzeća za telekomunikacije "Telekom Srbija" AD sa Javnog preduzeća PTT saobraćaja "Srbija" na Republiku Srbiju.

Pajtić: Skupština Vojvodine prihvata Statut i Zakon

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je da je ubeđen da će bar dve trećine poslanika Skupštine AP Vojvodine, na zasedanju zakazanom za subotu, 7.novembra, prihvatiti zaključak Izvršnog veća o pravno-tehničkom usaglašavanju Statuta i Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.

"Više od godinu dana odoleli smo pritiscima da se izvrše suštinske izmene Statuta. Nismo prihvatili da se briše čitav niz insititucija koje su u javnosti proglašene spornim, a koje su značajne za bolji život građana Vojvodine", navodi Pajtić.

Izvršno veće je usvojilo zaključak o pravno-tehničkom usaglašavanju Statuta Vojvodine i Zakona o utvrđivanju nadležnosti, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za infoprmacije.

Usaglašavanjem ta dva akta i njihovim prihvatanjem u Skupštini Srbije stvoriće se uslovi da pokrajina preuzme preko 150 novih nadležnosti i da počne da preuzima, odnosno da konstituiše one insitucije koje su izuzetno važne za dalji razvoj Vojvodine, kao što su razvojna banka, predstavništvo u Briselu, Nacionalni park Fruška gora, regionalni prostorni planovi i slično, izjavio je Pajtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: