Afera "indeks": Nastavljeno suđenje

Profesor kragujevačkog Pravnog fakulteta Slobodan Svorcan optužen za korupciju u aferi "indeks",negirao je navode optužnice i rekao da protiv njega nema dokaza.

Izvor: Beta

Četvrtak, 05.11.2009.

17:06

Default images

"Protiv mene se vodi postupak već dve i po godine, a još niko nije saopštio dokaze na kojima se optužba zasniva. U obrazloženju optužnice nisu navedeni dokazi. Protiv mene nema dokaza jer nisam učinio nijedno krivično delo koje mi se stavlja na teret", rekao je Svorcan pred Okružnim sudom u Smederevu.

Svorcan je optužen da je novembra 2001. godine uzeo 500 nemačkih maraka i u maju 2003. godine 500 evra da bi studentima bez pojavljivanja na ispitu upisao prelaznu ocenu iz predmeta Nasledno pravo.

Optužen je i da je posredovao kod profesora Sveta Purića da studentkinji Maji Drči bez polaganja ispita u indeks upiše ocenu sedam.

Svorcan je rekao da student, prema Bolonjskoj deklaraciji, može dobiti najviše 100 poena od kojih 70 poena može da dobije kroz razne vanispitne aktivnosti i objasnio da student može zaslužiti pozitivnu ocenu a da "profesor ne mora ništa da ga pita na ispitu osim ako student želi da odgovara za veću ocenu".

Optuženi je sudu podneo fotokopiju izjave u istrazi studentkinje Valentine Bajraktarević u kojoj stoji da se raspitivala kod kolega da li može od Svorcana da dobije pozitivnu ocenu iz Naslednog prava bez polaganja.

Odgovor je bio, naveo je Svorcan, da se iz predmeta Nasledno pravo ocena ne može dobiti bez znanja i bez izlaženja na ispit. Svorcan je naglasio da tu studentkinju ne poznaje. Ona se tokom suđenja predstavila profesoru i rekla da je polagala kod njega ispit, ali da se on nje ne seća.

Prema optužnici, diploma se na kragujevačkom Pravnom fakultetu mogla dobiti za 12.000 evra do 16.000 evra ili nov automobil "bmw", a pozitivna ocena na jednom ispitu za sumu od 100 evra do 1.500 evra, unikatnu narukvicu, kvalitetan strani parfem, viski, upaljač, pa i na drugi način, besplatno.

Optuženo je ukupno 87 ljudi, od kojih su 33 studenti koji se terete za kupovinu ispita, a 21 optuženi tereti se za posredovanje.

Optuženi profesori terete se za ukupno 159 krivičnih dela od kojih je 114 krivičnih dela primanja mita, a 45 zloupotreba službenog položaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: