Belgija: Štrajk paralisao saobraćaj

Štrajk radnika zaposlenih u železnici primorao je mnoge Belgijance da ostanu u kod kuće jer svojim automobilima nisu mogli da se probiju kroz gužvu na putevima.

Izvor: Beta

Četvrtak, 05.11.2009.

15:40

Default images

Članovi sindikata državne železnice NMBS-SNCB stupili su u jednodnevni štrajk nezadovoljni zbog toga što im menadžment kompanije nije poslao informacije o planovima za restrukturiranje odeljenja za prevoz tereta. Radnici strahuju da bi najavljenim restrukturiranjem moglo da dođe do gašenja 3.000 radnih mesta.

Železničke stanice u svim većim belgijskim gradovima zbog štrajka su bile gotovo puste, ali su autoputevi oko Brisela, Genta i Antverpena bili zakrčeni automobilima. Zbog štrajka su otkazani i polasci Eurostara i Talisa od Brisela do Londona, kao i između Brisela i Pariza i Amsterdama.

Predstavnici sindikata kažu da žele jasne podatke u vezi sa planovima kompanije za restrukturiranje teretnog odeljenja. Oni su zapretili da bi mogli da stupe i u celonedeljni štrajk ukoliko menadžment ne odgovori na njihove zahteve.

S druge strane, iz uprave NMBS-SNCB mole radnike za razumevanje i više fleksibilnosti jer rade na revitalizaciji odeljenja za teret koje posluje s gubicima.

Poslovne kompanije u Belgiji ocenile su da će ih današnji štrajk u železnici koštati ukupno pet miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: