Nova spomen-ploča Slavku Ćuruviji

NUNS je ponovo postavilo spomen-ploču Slavku Ćuruviji, na mestu gde je ubijen 1999. godine, mesec dana nakon što su je nepoznati počinioci skinuli.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2009.

14:37

Default images

"Na ovom mestu 11. aprila 1999. ubijen je zbog oštre kritičke reči Slavko Ćuruvija, novinar, urednik i vlasnik ‘Dnevnog telegrafa’ i ‘Evropljanina’", napisano je na spomen ploči koju je ponovo postavilo Nezavisno udruzenje novinara Srbije (NUNS) u Svetogorskoj ulici gde je Ćuruvija živeo.

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće ponovila je da je krađa ploče bila odgovor na godišnjicu 5. oktobra i poruka onih koji su to uradili da demokratske promene u Srbiji nisu moguće.

“Oni koji su je skinuli upravo su i uradili to baš tog dana da nam pošalju poruku. Pa, evo mi njima sada šaljemo poruku da oni jesu ostaci zločinačkog i monstruoznog režima Slobodana Miloševića, ali da njihovi bolesni umovi nas ne mogu da pobede, pri tom, ako opet skinu ploču, kažemo im da ćemo je ponovo staviti”, poručila je Gače.

Predsdnik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković bio je revoltiran time što ubice i nalogodavci u Srbiji prolaze nekažnjeno jer, kako kaže, vlast vrlo dobro zna ko su oni.
Lider SPO-a Vuk Draškoviæ, nova spomen ploèa Æuruviji (Tanjug)
“Mnogi ljudi mi govore: ‘Prekini više da pričaš o Ćuruviji, o Ibarskoj, o Stamboliću. To narod Srbije ne voli da sluša’”, kaže Drašković.

“I to je tačno. Narod se sve više vraća na staze obožavanja zločina i zločinaca. To je sramota za svaku demokratsku vlast posle 5. oktobra 2000. To je sramota i za ovu današnju vladu i koaliciju za evropsku Srbiju u kojoj je i Srpski pokret obnove”, smatra on.

Na izjavu Vuka Draškovića, da u Srbiji i dalje postoji državni teror, sekretarka u Ministarstvu pravde Gordana Pualić odgovorila je da ministarstvo pravde osuđuje svaki državni zločin, ali da nije jedino koje treba protiv njega da se bori.

“Vi znate da sve istražne radnje ne sprovodi Ministarstvo pravde i da suđenje ne održava Ministarstvo pravde”, podsetila je ona.

“Zalažemo se da se otkriju ubice, da se reformiše sudstvo, da se pooštri kaznena politika i ovom reformom pravosuđa nadamo se da ćemo nešto uciniti i u ovom pogledu”, kaže Paulićeva.

Direktor policije Milorad Veljović, koji je takođe prisustvovao postavljanju ploče, izjavio je da je ceo predmet ubistva novinara Slavka Ćuruvije u tužilaštvu i da je interes policije, koja radi po nalogu tužilaštva, da se taj slučaj "dovede do kraja". Više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: