Jeremić: Vlada čini sve što može

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u Briselu da Vlada Srbije čini sve što može kako bi optuženi bili izručeni Haškom sudu.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 05.11.2009.

14:19

Default images

Jeremić je u Evropskom parlamentu poručio da je Srbija spremna da prihvati i strane sugestije za pronalaženje i hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića iako već čini sve što je u njenoj moći da to učini.

Jeremić je u raspravi i odgovoru na pitanja poslanika Spoljnopolitičkog odbora Eevropskog parlamenta, naveo da Mladić više ne bi bio na slobodi kad bi srpske vlasti znale gde je on.

Ministar spoljnih poslova Srbije je time odgovorio na pitanja poslanika Evropskog parlamenta šta je to što srpske vlasti nisu u stanju da učine iako ulažu sve napore, budući da je to uslov da se i Holandija saglasi sa stavljanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija.

Jeremić je podsetio i da je tužilac Haškog suda Serž Bramerc na poslednjem susretu sa šefovima diplomatija EU, na njihovo pitanje da li postoji nešto što on smatra da ne čine srpske vlasti, jasno odgovorio: "Ne".

Šef diplomatije Srbije primetio je da je jako težak zadatak da se pronađe Mladić koji je bio ratni komandant i koji se, prema poslednjim podacima, krio u nepristupačnim planinskim predelima.

Jeremić je naveo i da mnogi Amerikanci i Evropljani godinama tragaju za Bin Ladenom, pa im niko ne zamera što u tome nemaju uspeha.

Jeremić je, s tim u vezi, naglasio da ključni cilj Srbije ostaje članstvo u Evropskoj uniji i da vlada u Beogradu smatra da su postavljene osnove da Srbija podnese zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU do kraja godine.

Haški tužilac Serž Bramerc boravi inače u poseti Srbiji. A kakve su njegove ocene o saradnji Beograda sa Tribunalom i šta su mu poručili najviši zvaničnici Srbije možete čitati u posebnoj vesti.

"Srbija nikada neće priznati Kosovo"

Šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio je u Evropskom parlamentu u Briselu da Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i postavio pitanje šta će učiniti 22 zemlje EU koje su to učinile ako Međunarodni sud pravde oceni da je prekršeno međunarodno pravo.

On je naglasio da će se Srbija svim pravnim i diplomatskim sredstvima boriti da se nađe kompromisno rešenje za teški i složeni problem Kosova.

A to će, po njegovim rečima, biti lakše kad se Srbija približi uključenju u Evropsku uniju. Jeremić je objasnio da srpske vlasti ne mogu pozvati Srbe da izađu na predstojeće lokalne izbore na Kosovu, jer bi to bilo kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i srpskog ustava.

Jeremić je istakao da će Srbija tesno sarađivati s Euleksom na Kosovu na osnovu Rezolucije 1244 SBUN. Po njegovim rečima, stvari na Kosovu idu nešto bolje uprkos dubokim i ozbiljnim neslaganjima, koja postoje i koja neće nestati tek tako.

"Mi ćemo i dalje raditi na rešavanju te situacije. Ali činjenica je da je Kosovo sasvim moguće jedno od središta organizovanog kriminala u Evropi i šire", dodao je on.

Srbija nema sposobnosti da se sama uhvati u koštac bez saradnje s međunarodnom zajednicom na temelju Rezolucije 1244 SBUN, ukazao je ministar.

Govoreći o Kosovu, Jeremić je ocenio da je Srbija najpouzdaniji partner Euleksa. "Vozila i imovinu Euleksa ne spaljuju, niti kamenuju Srbi, već to rade Albanci, ne u Kosovskoj Mitrovici, već u Prištini“, napomenuo je Jeremić.

On je ocenio da se situacija na Kosovu popravlja, ali da je, uprkos tome, Kosovo "verovatno jedna od prestonica organizovanog kriminala u Evropi".

Srbija nema mogućnosti da se bori sa tim organizovanim kriminalom, rekao je Jeremić.

On je naglasio da Srbija nema bližeg i važnijeg suseda od Crne Gore.

"Nadamo se izgradnji najboljih mogućih odnosa sa Crnom Gorom“, rekao je Jeremić, uz konstataciju da postoje politička neslaganja Beograda i Podgorice, ali i nada da će problemi biti rešeni zajedničkim naporima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: