Tužilaštvo: Prijava za "Novi Pazar"

Tužilaštvo je podnelo je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv FK Novi Pazar zbog unošenja transparenta sa natpisanom "Stadion Aćif efendije".

Izvor: Beta

Četvrtak, 05.11.2009.

13:47

Default images

Transparent je istaknut tokom utakmice Novi Pazar - Crvena zvezda pre dve nedelje. Portparol tužilaštva Tomo Zorić je rekao da će "nakon pribavljanja svih izveštaja tužilaštvo reagovati u skladu sa zakonom". U saopštenju Tužilaštva se navodi da se unošenjem tog transparentna podstiče rasna, verska i nacionalna mržnja i netrpeljivost.

Dodaje se da ličnost Hadžiahmetovića asocira na rasne, verske i nacionalne sukobe a da je iznošenjem tog transparenta fudbalski klub prekršio Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim pripredbama.

Tužilaštvo će raditi na identifikovanju lica koja su na stadionu u Novom Pazaru nosila transparent sa natpisanom "Stadion Aćif efendije" i protiv njih će biti pokrenut krivični postupak, izjavio je portparol Tužilaštva Tomo Zorić.

"Čim budu identifikovana ta lica protiv njih će biti pokrenut krivični postupa, jer imamo i elemente krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti", rekao je Zorić.

On kaže da Tužilaštvo mora da reaguje na svaku pojavu kada se izražava govor mržnje na tribinama stadiona.

"Zakon je jednak za sve i isticanje simbola i ličnosti koje su sarađivale sa fašizmom i obeležja fašizma jednostavno moraju biti procesuirana, što je u konkretnom slučaju pokrenut prekršajni postupak protiv odgovornog lica i pravnog lica FK Novi Pazar", rekao
je Zorić.

Aćif Efendija je Aćif Hadžiahmetović koji je tokom Drugog svetskog rata na prostoru Sandžaka sarađivao sa okupatorima. Partizani su ga streljali 1945. godine, a deo bošnjačke javnosti ga predstavlja kao zaštitnika od četnika.

Kako su preneli mediji, predstavnici SDA, stranke Sulejaman Ugljanina, najavljivali su da će tražiti njegovu rehabilitaciju. U srpskoj javnosti predstavljen je isključivo kao kolaboracionista i ratni zločinac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: