Donacija "Holcima" za sigurnu kuću

Projektu izgradnje sigurnih kuća u Srbiji priključila se kompanija "Holcim Srbija", koja će za izgradnju Sigurne kuće u Somboru donirati 43 tone cementa.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2009.

12:20

Default images

Od 2006. godine, kada je B92 pokrenuo projekat izgradnje sigurnih kuća, do sada su izgrađena dva skloništa za žrtve porodičnog nasilja u Beogradu i sigurna kuća u Zrenjaninu. Po završetku radova, na proleće 2010. godine sigurna kuća u Somboru od 270 kvadratnih metara moći će da udomi oko dvadesetak štićenica.

Kompanija "Holcim" na donaciju se odlučila u želji da pomogne žrtvama nasilja u porodici, naročito u onim opštinama u kojima posluje kompanija.

"Društveno odgovorno ponašanje jeste jedna od osnova poslovanja naše kompanije“, ističe generalni direktor kompanije "Holcim Srbija" Gustavo Navaro.

"Smatramo da je projekat izgradnje sigurnih kuća veoma važan. Izgradnja kuće u Somboru ima poseban značaj za nas, jer je odnedavno u sastavu kompanije 'Holcim Srbija' preduzeće za rečni saobraćaj 'Kamenko Gagrčin' koje posluje u Somboru“, navodi Navaro.

Potrebe za izgradnjom sigurnih kuća rastu, naročito u vreme ekonomske krize.

Predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić pozvao je druge proizvođače građevinskog materijala da pomognu kroz donacije.

„Sve je teže raditi ovaj posao, ali i izazovi su mnogo veći. U uslovima krize povećavaju se i ovi problemi“, naglasio je Matić.

Prema njegovim rečima, veoma je teško obezbediti sigurnu budućnost za osobe koje su prošle kroz porodično nasilje.

„Beogradsko iskustvo govori o tome da je bilo uspešnih pokušaja da su kompanije donirale praktično radna mesta dakle, kada se žena pojavi u sigurnoj kući, ona prođe ipak kroz neki proces obuke, reedukacije i pripreme za to novo radno mesto, ako već ne poseduje radno mesto", objasnio je predsednik UO Fonda B92.

U Srbiji svaka treća žena doživi neki oblik porodičnog nasilja. Sigurne kuće su samo urgentna pomoć i deo rešenja problema.

U narednom periodu, pored izgradnje kuće u Somboru planirana je i izgradnja kuće u Pančevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: