Topi:Želimo dobre odnose sa Srbijom

Predsednik Albanije Bamir Topi odbacio je kao zlonamerene i pogrešno protumačene tvrdnje da se Albanija zalaže za ujedinjenje s Kosovom.

Izvor: Beta

Četvrtak, 05.11.2009.

00:59

Default images

"Albanija poštuje mladu državu Kosovo, kao državu koja uživa sva prava, ali n Kosovo, ni Albanija, ni Makedonija, ni Crna Gora ne mogu se širiti van svojih granica", rekao je Topi i dodao da ne veruje da će Beograd i Tirana približiti stavove o Kosovu, ali da to ne znači da ne mogu da sarađuju.

"Sve drugo je pogrešno i zlonamerno tumačenje koje potiče iz određenih krugova koji bi želeli ponovno stvaranje napetosti u regionu. Situacija na Balkanu se promenila, postoji politički dijalog bez presedana i sve zemlje su okrenute ka evroatlantskim integracijama", rekao je Topi.

On je kazao da je Albanija spremna da Kosovu pruži podršku u konsolidaciji demokratije, institucija i vladavine prava.

"Verujem da će uskoro uslediti nova priznanja nezavisnosti, ali Kosovu je potrebna podrška zemalja regiona ne samo u tome, već i da konsoliduje demokratiju i institucije", rekao je predsednik Albanije.

Topi je rekao da Albanija i Srbija sarađuju u okviru regionalnih skupova na kojima se raspravlja o politici, ekonomiji, ekologiji, kulturi i na kojima se susretao i s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

"Ako se ne slažemo oko jednog pitanja (Kosova), ne znači da ne možemo sarađivati u drugim oblastima. Voleli bismo da imamo prijateljske odnose i sa Srbijom koju podržavamo na kursu evrotlantskih integracija, kao i da Srbija u regionalnom kontektstu pruža doprinos miru i stabilnosti", smatra predsednik Albanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: