Ban: Napredak u pitanju Kipra

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da je napravljen "dobar napredak" u razgovorima kiparskih Grka i kiparskih Turaka o rešenju podele Kipra.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2009.

01:24

Default images

"Međunarodna zajednica je investirala mnogo u kiparski proces i ima velika očekivanja. Verujem da je u razgovorima napravljen razuman dobar napredak i to bi trebalo da se održi", rekao je Ban novinarima u Atini gde učestvuje na konferenciji o migraciji.

Kipar je od 1974. godine, posle turske invazije ostrva, podeljen na dva dela. Jedan je država kiparskih Grka koja je medjunarodno priznata i članica EU od 2004. godine.

Drugi je država kiparskih Turaka koju niko sem Turske nije priznao.

Mirovni pregovori kiparskih Grka i Turaka obnovljeni su septembra 2008. godine. Izaslanik UN, bivši australijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Dauner, zadužen je za pregovore.

Rojters navodi da je malo verovatno da će vlada kiparskih Grka, koja zastupa Kipar unutar EU, dopustiti da Turska uđe u Uniju dok ne bude rešeno pitanje podeljenog Kipra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: