Velika tražnja za hirurškim maskama

Tražnja za hirurškim maskama toliko je porasla da fabrika “9. septembar“ iz Gornjeg Milanovca i pored rada u tri smene ne uspeva da proizvede dovoljne količine.

Izvor: B92

Utorak, 03.11.2009.

16:58

Default images

Tražnja je tolika da čak ni apoteke u Gornjem MIlanovcu nisu ništa povlašćenije iako imaju fabriku maski u komšiluku. Tako i u ovom gradu kao i u drugim mestima u Srbiji deficitaran je upravo ovaj vid zaštite od gripa.

Mirko Kovačević, jedan od vlasnika jedine domaće kompanije koja se bavi proizvodnjom hirurških i epidemioloških maski, kaže da “9. septembar“ i pored četiri smene, neće uspeti da proizvede količinu maski, kolika je trenutna potražnja za njima.

“Znači ono što imamo kapaciteta, to je maksimalno, odnosno proizvodi se negde oko 55.000-60.000 hiljada komada dnevno. Radi se u tri smene, uključujući i subote i nedelje, i to obično kažemo četvorobrigadno, mašine se praktično ne gase”, rekao je Kovačević.

“U jednoj smeni radi pet radnika, znači, četiri smene po pet radnika - ukupno 20 radnika”, kaže on.

Zanimljivo je da se apoteke ovim maskama snabdevaju najvećim delom iz Beograda, iako je fabrika na samo pet kilometara od Gornjeg Milanovca. Da su i u ovom gradu maske deficitarne, potvrdila je direktorka apotekarske ustanove Ljiljana Vuković.

“Jedan manji deo naručili smo direktno iz fabrike, a uglavnom se snabdevamo preko veleprodaja, preko naših dobavljača, sa kojima imamo ugovore i preko kojih nabavljamo i lekove”, kaže Vukovićeva.

Šalterski službenici u ovog gradu još uvek ne nose masku, a pitanje je da li će uopšte imati ovaj vid zaštite.

U jednoj pehrambnoj prodavnici maske za prodavce su naručene, ali dok ne stignu, oni su se snašli na zanimljiv način.

“Evo, sa korpama. Donesemo korpe ovde i ne damo mušterijama da prođu tamo, i to nam je za sada neka odbrana, što kažu, da nam ne zalaze za tezgom”, kažu zaposleni.

A, kakvu zaštitu maske pružaju pokazaće se sigurno ove sezone, ali za one koji uspeju da ih i nabave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: