Beogradu 30 novih tramvaja

Grad Beograd potpisao je sa španskom kompanijom "Kaf" ugovor o nabavci 30 novih tramvaja, čija je ukupna vrednost oko 81 milion evra.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 03.11.2009.

13:04

Default images

Tramvaji bi trebalo da budu isporučeni u naredne tri godine. Vrednost jednog tramvaja je dva miliona i sto hiljada evra, a ugovorom su obuhvaćeni i rezervni delovi.Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je u Skupštini grada da će 30 novih tramvaja znatno poboljšati kvalitet prevoza, ali i pružiti lepšu sliku grada na čijim će ulicama saobraćati nova vozila.

Za nabavku tramvaja Evropska investiciona banka dala je kredit od 20 miliona evra, dok će ostatak biti plaćen iz budžeta Grada do 2014. godine.

“Kada dobijemo ovih 30 tramvaja, grad će izgeldati bolje. Tramvaji će ići novim tramvajskim šinama, koje se uspešno rekonstruišu već nekoliko godina, a najintenzivnije poslednjih godinu dana”, rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Novi tramvaji biće niskopodni, moći će da prime maksimalno 240 putnika, sa 78 mesta za sedenje, a imaće i klima uređaje. Njihova maksimalna brzina je 30 kilometara na sat.

Špansku kompaniju “KAF” izabrala je stručna komisija, rekao je gradonačelnik, navodeći da je komisija ocenila da su španski tramvaji bolji od onih koje je ponudila hrvatska kompanija “Končar”, iako je njihova ukupna ponuda bila nekoliko procenata jeftinija.

Moguće je i da će neka domaća preduzeća sarađivati sa “KAF-om” u ovom projektu.

“Sigurni smo da će u budućnosti biti još projekata. Španija, naše kompanije i tehnologija nestrpljivo očekuju priliku da rade sa vama, da ponude nove projekte i nove proizvode Beogradu i Srbiji”, izjavio je ambasador Španije u Beogradu Injigo de Palasio Espanja.

Novi tramvaji neće biti jedino poboljšanje gradskog prevoza koje očekuje Beograđane.

“Sledeće godine će Beograd dobiti 83 nova trolejbusa, koji će zameniti ove stare, a koji su u dosta lošem stanju”, najavljuje gradonačelnik Đilas.

“Sledeće godine ćemo u Beogradu ugraditi klima uređaje u preko 200 autobusa”, rekao je on.

Do trenutka kada na ulice Beograda budu stigli novi tramvaji, biće rekonstruisano oko 90 odsto šina. Do sada je rekonstrisano 37 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: